assertiever worden tips
Uncategorized

Assertiever worden, hoe doe je dit eigenlijk?

Veel mensen willen assertiever worden. Echter denken veel mensen, ten onrechte overigens, dat dit super moeilijk is om te doen. Sommige mensen denken zelfs dat zij gewoon niet assertief geboren zijn. Dit is niet waar, met behulp van een aantal tips kan jij er namelijk ook voor zorgen dat je langzamerhand steeds assertiever zult worden.

In dit artikel zullen we een aantal van deze tips laten zien. Aan de hand van deze tips en tricks zal ook jij aan de slag kunnen worden om assertiever te worden in het dagelijks leven!

De betekenis van assertiviteit

Voordat we ingaan op de beste tips om assertief te worden is het van belang om even stil te staan bij de assertief betekenis. Assertiviteit is een vaardigheid waarnaar regelmatig wordt verwezen in sociale en communicatieve vaardigheidstrainingen. Assertief zijn betekent dat je op een rustige en positieve manier kunnen opkomen voor de rechten van jezelf of anderen, zonder agressief te zijn.

Assertief, subassertief, agressief

Het tegenovergestelde van assertief is subassertief. Iemand die subassertief is. is iemand die over zichzelf heen laat lopen, die het allemaal maar accepteert wat hem of haar wordt aangedaan. Assertieve individuen zijn daarentegen in staat om hun punt over te brengen zonder anderen van streek te maken of juist zichzelf van streek te maken.

Assertiviteit kun je ontwikkelen

Hoewel niet iedereen van oorsprong even assertief is, is dit wel iets waar je aan kunt werken voor jezelf. Zie het dan ook echt als een vaardigheid die je kunt ontwikkelen, je leert hoe je je grenzen moet aangeven. Tijd om terug te gaan naar de tips!

Assertiever worden tip 1: verbeter je communicatie

Als het gaat om assertief worden, is de manier van communiceren van cruciaal belang tot verandering. De belangrijkste les is om respectvol te zijn voor degenen met wie je probeert te communiceren. Besteed aandacht aan je lichaamstaal en de woorden die je zegt, en zorg ervoor dat je duidelijk bent in je communicatie.

Verwacht nooit dat mensen je gedachten lezen; als je iets wilt, zeg het dan. Als iets je iets dwars zit, wees dan niet bang om dit te zeggen. Kijk zelfverzekerd als je een verzoek doet of een bepaalde voorkeur uitspreekt. Sta rechtop, leun een beetje naar voren, glimlach of houd een neutrale gezichtsuitdrukking en kijk de persoon in de ogen. Communicatie is de sleutel tot succes om je boodschap over te dragen.

Assertiever worden tip 2: Begrijp en accepteer verschillende meningen

Assertiviteit betekent niet dat je altijd lijnrecht tegenover de standpunten van anderen staat. Net zoals je jouw eigen mening geeft moet je eraan werken om de standpunten van een ander te begrijpen. Laat jezelf niet van streek rake of boos maken omdat iemand anders denkt dan jij. Onthoud dat verschillen in opvattingen niet noodzakelijkerwijs betekenen dat je gelijk hebt en dat de andere persoon ongelijk heeft. Probeer hun standpunt te begrijpen. Luister met respect en praat niet door ze heen wanneer ze aan het woord zijn.

Assertiviteit tip 3: Wees eenvoudig en direct

Wanneer je assertiviteit aan het ontwikkelen bent, is het belangrijk om te praten op een manier die neutraal is. Je moet de andere persoon zich niet schuldig laat voelen. Als je jouw boodschap voldoende concreet en direct brengt moet dit niet betekenen dat je anderen een slecht gevoel geeft. Wees eenvoudig, direct en beknopt en verklaar wat je weet. Wanneer je een bepaald standpunt naar voren brengt is het vaak beter om het kort te houden. Maak er dan ook echt geen eindeloos lang verhaal van, dit komt niet zelfverzekerd over.

Assertiever worden tip 4: Probeer de zogeheten ‘ik zinnetjes’

Om assertief te zijn zonder vijandig over te komen kan het handig zijn om “ik”-verklaringen te gebruiken. Maak er een gewoonte van om dingen te zeggen als “ik denk dat …”. ” of “Ik voel me ……. Gebruik nooit agressieve taal of zinnen als “Je hebt nooit….” of “Ik voel me …”. ” of “U altijd…..” Deze uitspraken maken andere mensen boos en sluiten ze buiten het gesprek. “I” verklaringen stellen je in staat om zelfverzekerd en assertief te zijn zonder andere mensen buiten te sluiten. Als iemand het bijvoorbeeld niet met je eens is kan hij na deze zinnen altijd inspringen op wat je zegt.

Tip 5 om assertiever te worden: Blijf altijd rustig

Assertief zijn kan ervoor zorgen dat je een opwindend of druk gevoel krijgt, echter kan opwinding soms overkomen als agressie. Leer om kalm te blijven wanneer je een bepaalde mening deelt met mensen. Dit zal je echt een stuk zelfverzekerder maken, daarnaast stelt het de andere persoon in staat stellen om even te ontspannen. Vergeet niet om normaal te ademen en om rekening te houden met het oogcontact wat je maakt. Dit is veel beter dan super opgewonden over een bepaald onderwerp praten.

Assertiviteit vergroten tip 6: Stel grenzen voor jezelf

Grenzen zijn de regels die je voor jezelf creëert die helpen om te beslissen wat je wel en niet toestaat. Je wilt niet dat mensen over je heen lopen, maar je wilt ook niet dat mensen denken dat je een pestkop bent. Grenzen stellen zorgt ervoor dat je weet wanneer je ja of nee moet zeggen. Wees consequent met deze grenzen. Als iemand over je grens heen gaat moet je niet bang zijn om hier iets van te zeggen. Lach het niet weg en schuif het niet onder de tafel, maar maak duidelijk dat je dit niet op prijs stelt. De andere persoon zal dit onthouden en zal in het vervolg jouw persoonlijke grenzen voortaan wel accepteren en erkennen.

Met behulp van deze tips zal ook jij in staat zijn om een stuk assertiever te worden dan voorheen. Wanneer je assertiever bent, heb je meteen meer zelfvertrouwen en voel je je minder onzeker. Mocht je nu op zoek zijn naar nog veel meer tips en tricks om aan jezelf te werken en om te ontwikkelen als persoon dan heb je geluk. Hier op de site ben je aan het juiste adres voor de meest informatieve artikelen op het gebied van zelfontwikkeling.

Voor je het weet zal ook jij in staat zijn om zelfverzekerd en assertief door het lezen te gaan!

Bronnen

7 Powerful Habits That Make You More Assertive

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *