positieve intentie
Persoonlijke ontwikkeling

De kracht van positieve intentie

Leef minder uit gewoonte, meer vanuit intentie” (live less out of habit, more out of intent) was jarenlang mijn levensmotto. De meeste van onze acties komen voort uit gewoonte. Maar als je doet wat je altijd doet, krijg je wat je altijd krijgt. Daarom is het belangrijk, als je positieve verandering wil in jouw leven, om minder uit gewoonte te leven en meer vanuit een positieve intentie. Het hebben van positieve intenties is krachtiger dan je denkt. Dankzij intenties ga je bewuster leven, en minder op de automatische piloot. “Onze intentie creëert onze realiteit”, zegt Wayne Dyer.

Maar hoe kun je leven vanuit een positieve intentie? En wat is de kracht van een positieve intentie? En hoe wordt het begrip ‘positieve intentie’ benaderd vanuit de NLP? Lees verder en je komt erachter…

Wat is een positieve intentie?

Een positieve intentie is een doel, streven of opvatting die je kan helpen om je dromen en verlangens te bereiken. Maar positieve intenties gaan dieper dan het stellen van doelen; positieve intenties zijn een krachtig hulpmiddel om je innerlijke kracht een boost te geven. Bovendien creëren intenties uiteindelijk je realiteit. Een intentie zetten is duidelijk aangeven wat je wilt manifesteren in je leven, of hoe je zou willen dat iets verloopt.

Het neerzetten van positieve intenties kan je helpen bij het bereiken van allerlei soorten doelen zoals;

 • Je gezond en gelukkig voelen;
 • een taak volbrengen;
 • zakelijke doelen bereiken;
 • jezelf persoonlijk ontwikkelen;
 • op een bepaalde manier met anderen omgaan; relaties verbeteren;
 • overvloed creëren;
 • de relatie met jezelf verbeteren; zelfliefde vergroten;
 • en noem maar op…

Positieve intenties zorgen ervoor dat je bewust leeft, in plaats van op de automatische piloot. Je bent je bewust van je wensen en verlangens en je leeft meer in het hier en nu.

Hoe wil jij je voelen? En hoe wil je met anderen omgaan? Op welke manier wil jij vandaag werken, leven, liefhebben, genieten? Welke waarden zijn belangrijk voor jou? Deze vragen kun je allemaal meenemen bij het formuleren van jouw positieve intentie.

positieve intenties

De kracht van positieve intentie

Wanneer je krachtige positieve intenties zet, creëer je een nieuwe en specifieke staat van zijn of gemoedstoestand die je doel in het leven dient. Je stuurt een bericht het universum in over wie je wilt zijn, wat je wilt bijdragen en hoe je ervoor kiest om te leven.

Positieve intenties zorgen ervoor dat je bewust leeft, in plaats van op de automatische piloot. Dit is de enige manier om je leven te veranderen. Allemaal hebben we last van negatieve gewoontes en willen we bepaalde dingen veranderen in ons leven. Maar als we doen wat we altijd doen, krijgen we wat we altijd krijgen. Of zoals Einstein dat zegt: ‘Je kunt een probleem niet oplossen met hetzelfde soort denken dat het veroorzaakt’.

“Je kunt een probleem niet oplossen met hetzelfde soort denken dat het veroorzaakt.”

Einstein

Onze intenties, houding en overtuigingen vormen onze ervaringen. Ze sturen onze gedachten, acties en waarnemingen. Wanneer je blijft denken zoals je denkt, zullen je ervaringen hetzelfde blijven.

Wanneer onze intenties puur, positief zijn en ons ondersteunen in wat we het liefste willen, creëren we gemakkelijker geluk, groei, succes en balans. Dankzij positieve intenties kun je je denken, gedrag en je mindset veranderen, wat uiteindelijk zal zorgen voor positieve veranderingen in je leven.

positieve intenties zetten

Het verschil tussen een positief doel en een positieve intentie

Een positieve intentie is iets anders dan een doel. Maar hoe zit dat dan precies?

We zijn gewend om doelen te stellen; op school, op het werk en zelfs thuis. Maar wat is het verschil tussen een doel en een intentie? Een doel beoogt een concreet resultaat, een intentie gaat vooral over het proces of over een staat van zijn.

Als je een doel stelt maak je een concreet plan. Je hebt de controle over de stappen die je gaat nemen om dit doel te bereiken. Wanneer je een positieve intentie neerzet heb je ook een doel (of een wens), maar de manier waarop je daar komt is minder belangrijk. Het gaat vooral om het proces.

Een positieve intentie zetten, hoe doe je dat?

Het kiezen van een positieve intentie is niet moeilijk, maar je moet natuurlijk wel weten waar je moet beginnen. Een belangrijk onderdeel van het zetten van intenties is visualisatie. Visualiseer bij het zetten van een intentie wat je wilt voelen, waar je bent, hoe je intentie eruit ziet en wat dit zou betekenen in je leven. Formuleer een positieve intentie altijd positief. Gebruik woorden, beelden en gevoelens.

Een positieve intentie is krachtiger als je je voorstelt dat wat je wenst al waarheid is. Visualiseer alsof de situatie al is zoals je hem wenst. Beeld je het eindresultaat in; de meest ideale uitkomst. De positieve intentie wordt nog krachtiger wanneer je gevoelens van dankbaarheid oproept.

positieve intenties visualisatie moodboard

Tips voor het stellen van positieve intenties

Wil je de kracht van positieve intenties ervaren? Ervaren is weten; ga hier dus mee oefenen! Wanneer je ervaren hebt hoe geweldig positieve intenties jouw leven ondersteunen, zal de oefening al snel een gewoonte worden. Een aantal tips voor het neerzetten van positieve intenties:

 1. Begin de dag meteen met een positieve intentie.
 2. Schrijf je intenties op en houd deze lijst bij je gedurende de dag.
 3. Benoem je positieve intenties hardop.
 4. Visualiseer je intenties, bijvoorbeeld tijdens een meditatie of met een moodboardd/vision board.
 5. Roep emoties op rondom je positieve intentie.
 6. Herhaal je positieve intentie regelmatig, het liefst een paar keer per dag.
 7. Reflecteer aan het einde van de dag; schrijf in je dagboek.
 8. Deel je intenties met anderen.
 9. Maak een (ochtend)rituaal van het zetten van intenties. Steek bijvoorbeeld een kaars aan, of bedenk een ander ritueel dat bij jou past.
 10. Visualiseer alsof je intentie al werkelijkheid is, en heel belangrijk: wees dankbaar.

Positieve intentie binnen NLP (Neurolinguïstisch programmeren)

Er is ook een andere benadering van positieve intentie. Binnen neurolinguïstisch programmeren (NLP) wordt gebruik gemaakt van dit begrip vanuit een andere invalshoek. De veronderstelling binnen de NLP is dat elk gedrag een positieve intentie heeft. Dit betekent dat iedereen in het moment reageert op de voor hem/haar beste manier. Alles wat we doen of beslissen, is het beste waartoe we op dat moment in staat zijn.

NLP zegt: Elk gedrag heeft een positieve intentie.

Dit betekent dus dat alle acties van mensen een positieve bedoeling hebben. Door ons hiervan bewust te zijn, hoeven we anderen niet meer te veroordelen. We kunnen gedrag van anderen misschien begrijpen zonder dat we het ermee eens hoeven te zijn. Dit is enorm bevrijdend, probeer het maar eens!

positieve intenties voorbeelden

Voorbeelden van positieve intentie binnen NLP

Misschien vind je het lastig om bepaald gedrag te categoriseren onder de noemer ‘positief’. Daarom volgen hier een paar voorbeelden:

 • Agressief gedrag komt misschien voort uit de wens om te beschermen.
 • Woede komt misschien voort uit de wens om grenzen te bewaken.
 • Iemand rookt met de positieve intentie om ’s morgens wakker te worden en om beter met stress om te kunnen gaan.

Deze benadering kan heel effectief zijn, maar het begrip ‘positieve intentie’ heeft ook kritiek uitgelokt. Vanuit de wetenschap is er bijvoorbeeld de kritiek dat het niet te bewijzen is dat een intentie positief is, het is slechts een veronderstelling. Positieve intentie wordt ook wel eens als naïef idealisme bestempeld.

Belangrijk is ook om het verschil op te merken tussen positieve intentie voor jezelf en voor anderen. Iemand die een bank berooft heeft misschien voor zichzelf een positieve intentie, maar niet voor de slachtoffers. Positieve intentie maakt iemand niet altruïstisch.

Lijst met intenties: positieve intenties voorbeelden

Misschien vind je het moeilijk om positieve intenties te bedenken. Daarom volgen hier een aantal voorbeelden.

 • Vandaag ga ik 100% mijn authentieke zelf zijn. Dit betekent dat ik eerlijk ben naar mezelf en naar anderen en mijn eigen keuzes maak.
 • Ik kies geluk, onvoorwaardelijke liefde rust en balans.
 • Vandaag maak ik iemand (en mezelf) aan het lachen.
 • Ik probeer anderen niet te veranderen, maar geef altijd het goede voorbeeld.
 • Ik ga met anderen om zoals ik wil dat anderen met mij omgaan.
 • Het leven accepteer ik zoals het komt.
 • Ik bedenk me continu waar ik dankbaar voor ben.
 • Vandaag leef ik mindful; in het moment, met acceptatie en compassie.
 • Ik zorg goed voor mezelf gedurende de dag, en zet mezelf altijd op nummer 1.
lijst met intenties

Intentie citaten

Tot slot vind je hier nog een aantal (Engelse en Nederlandse) citaten over intenties.

 • Als je intentie krachtig is, zullen jouw resultaten krachtig zijn. – Unknown
 • Goede intenties zijn organisch, bloeien bij aandacht en verwelken bij verwaarlozing. – Pilip Moffitt.
 • When you have clarity of intention, the universe conspires with you to make it happen. – Unknown.
 • When our actions are based on good intentions our soul has no regrets. – Anthony Douglas Williams.
 • Intention is more than wishful thinking. It’s wishful direction. – Jennifer Williamson.
 • With a good heart and good intentions, you can do almost anything you want in life. – Unknown.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *