ik ben lelijk
Van onzekerheid naar zelfvertrouwen

Help, ik ben lelijk! En nu?

“Help, ik ben lelijk!”. Denk jij dit regelmatig? Dan is dit artikel voor jou geschreven! Je vind hier tips voor wat je kunt doen als je jezelf lelijk vindt. Niet blij zijn met je uiterlijk kan jouw leven dagelijks negatief beinvloeden. Misschien wordt jij wel iedere ochtend wakker met het gevoel van ‘ik voel me zo lelijk’. Of vertellen anderen jou misschien dat je lelijk bent?

In dit artikel vind je tips voor iedereen die zichzelf lelijk vindt.

Ben jij de enige die zichzelf lelijk vindt?

Jezelf lelijk vinden, je bent niet de enige hoor! Sterker nog; het komt vaker voor dan je denkt dat mensen zichzelf lelijk vinden. Vooral meisjes en vrouwen worstelen met het gevoel dat zij lelijk zijn. Maar ook jongens en mannen kunnen zichzelf lelijk vinden. Zij zullen dit misschien wat sneller verbergen.

Misschien is jou wel eens (of regelmatig) verteld dat je lelijk bent. Of voelen mensen zich gewoon niet tot jou aangetrokken.

Jezelf lelijk vinden: ik weet er alles van

Het gevoel dat je lelijk bent is enorm klote. Geloof me, als roodharige met een hele bleke huid weet ik er alles van. Jarenlang vond ik mezelf lelijk. Ik was jaloers op meisjes die mooi waren, en dit maakte me alleen maar meer onzeker.

Als ik terugkwam van vakantie in een zonnig land vroegen mensen altijd: ben je de hele vakantie binnen gebleven ofzo? Mijn huid is altijd bleek geweest, en in Nederland is het nou eenmaal ‘mooi’ om een kleurtje te hebben (in veel delen in Azie doen ze er daarentegen alles aan om bleek te blijven).

Jarenlang worstelde ik met hevige acné; verschrikkelijk!

Gelukkig vind ik mezelf al jaren niet meer lelijk. Ik ben geen fotomodel, mijn gezicht is niet 100% symmetrisch en ik zou graag een bos lang, stralend haar willen hebben. Maar ik ben er 100% oké mee dat ik geen Miss Nederland zal worden.

Wat is lelijk eigenlijk?

Scheve tanden, dun haar, acne, dunne lippen, kleine ogen, te grote ogen, scheve wenkbrauwen… Rood haar, droog haar, te klein, te groot, te dik, te dun, een grote neus… We kunnen het zo gek niet bedenken of we vinden onszelf lelijk omdat ons gezicht of ons lichaam niet perfect is.

Wat is lelijk eigenlijk?

Definitie van lelijk

Iemand die lelijk is, is erg onaantrekkelijk of zelfs onaangenaam om naar te kijken.

Dat is de definitie van lelijk. Maar wat lelijk is, is grotendeels cultureel bepaald. Zoals ik eerder schreef is het in Azie mooi als je een bleke huid hebt. Nederlanders hebben juist graag een kleurtje.

Over het algemeen wordt een niet-symmetrisch gezicht of lichaam, eerder gezien als lelijk dan een symmetrisch gezicht.

Ik vond mezelf jaren lelijk

Als kind, puber en jong-volwassene vond ik mezelf vaak super lelijk. Mijn haar is rood-achtig, ik heb een bleke huid, maar ook een hele gevoelige huid. Mijn huid was (en is) vaak rood en jarenlang worstelde ik met acné. Mijn borsten zijn klein en mijn gezicht is niet symmetrisch. Verschrikkelijk vond ik dat. Vol bewondering keek ik naar de mooie meisjes in mijn klas.

“Jouw zusje is misschien knapper en mooier, maar jij bent leuker”. Deze opmerking kreeg ik wel eens te horen vroeger, en ik vond het verschrikkelijk! “F*ck leuk, ik wil ook knap zijn”, dacht ik dan.

Uiterlijk is minder belangrijk dan je denkt

Nu weet ik dat het helemaal niet heel veel uitmaakt of iemand jou knap, mooi of leuk vindt. Uiteindelijk voelen mensen zich wel of niet tot jouw aangetrokken door jouw persoonlijkheid, en door de energie die je uitstraalt. Dit heeft niks te maken met de grootte van je neus of je lippen, maar met je uitstraling.

Is uiterlijk dan onbelangrijk en slaat ‘ik ben lelijk’ zeggen nergens op?

Is uiterlijk helemaal onbelangrijk? Ik zou liegen als ik deze vraag met ‘ja’ zou beantwoorden. Uiterlijk is wel degelijk belangrijk. Maar het gaat dan vooral om je verzorging en uitstraling. Zorg jij goed voor jezelf? Eet je goed, geef je regelmatig aandacht aan je haar, nagels, huid, gezicht, lippen? Doe je je best om er leuk uit te zien qua kleding? Zit je lekker in je vel, ben je vrolijk en straal je zelfvertrouwen uit? Dan is de kans veel groter dat iemand zich tot jou aangetrokken voelt.

Hier vind je tips om meer zelfvertrouwen uit te stralen

Als jij goed voor jezelf zorgt – van binnen en van buiten – zul je merken dat je de gedachte ‘ik ben lelijk’ achter je zal laten.

Tips bij ‘ik vind mezelf lelijk’

Denk jij regelmatig ‘ik ben lelijk’? Ga dan aan de slag met de volgende tips. Ik beloof je, dat als je hier SERIEUS mee aan de slag gaat, de gedachte ‘ik ben lelijk’ zal verdwijnen.

Ik ben lelijk meditatie mindfulness
Photo by kike vega

Tip 1 bij ‘ik ben lelijk’: Mindfulness en yoga

Dit klinkt misschien als een hele vreemde tip, maar de eerste tip is: leer mindfulness! Toen ik een burn-out had volgede ik een 8-weekse mindfulnesstraining en dit veranderde mijn leven compleet! In het begin vond ik het heel ongemakkelijk, dat mediteren. “Dit is echt niks voor mij” dacht ik. Maar al na 2 weken merkte ik effect.

Mindfulness en meditatie zorgen ervoor dat je volledig in het moment gaat leven. Daardoor stop je met piekeren. Maar je leert ook je gedachtes en gevoelens te observeren zonder oordeel. Je zult er waarschijnlijk snel achter komen dat de gedachte of het gevoel van ‘ik ben lelijk’ jouw waarheid is, maar niet perse dé waarheid.

Je leert om 100% oké te zijn met wat is, in plaats van dingen te willen veranderen (zoals je uiterlijk).

Is Mindfulness niks voor jou? Ga dan voor yoga! Tijdens yoga leer je ook oké te zijn met wat er is. Daarnaast word je je bewuster van je lichaam en wordt je lichaam niet alleen sterker maar ook mooier.

ik ben lelijk wat moet ik doen
Photo by Tim Mossholder

Tip 2 bij ‘ik ben lelijk’: oefen zelfliefde

Als je goed voor jezelf zorgt (voor je lichaam en geest) en leert om van jezelf te houden, zul je zien dat de gedachte ‘ik ben lelijk’ geen stand kan houden. Iedereen heeft namelijk wel een uiterlijk kenmerk of een persoonlijke eigenschap die je als ‘lelijk’ kunt bestempelen.

Als je serieus aan de slag gaat met zelfliefde, leer je jezelf te accepteren met al je mooie en minder mooie eigenschappen.

Hier vind je tips voor het ontwikkelen van zelfliefde. Wil je serieuzer aan de slag? Bekijk en koop een mooi boek over zelfliefde.

De mindfulness cursus zorgt overigens ook voor een dosis zelfliefde.

ik ben lelijk zelfzorg

Tip 3 bij ‘ik ben lelijk’: Zelfzorg

Dit klinkt misschien als een open deur, maar als je goed voor jezelf zorgt ga je jezelf steeds een beetje minder lelijk voelen. Dit zorgt er namelijk niet alleen voor dat je je je beter gaat voelen, maar ook dat je er beter (mooier, aantrekkelijker) uit gaat zien.

Gezond eten zorgt ervoor dat je huid mooier is, je lichaam slanker is en je meer energie hebt. Sporten zorgt ervoor dat je slanker bent en je je sterker en zelfverzekerder voelt. Fijne (het liefst natuurlijke) producten gebruiken voor je haar, huid en nagels maakt je mooier. Maar ook van je haar regelmatig borstelen, je huid masseren, regelmatig naar de sauna gaan en dagelijks wandelen in de natuur wordt je mooier.

Bedenk wat fijne zelfzorg rituelen die ervoor zorgen dat jij beter in je vel gaat zitten. Je zult zien dat de gedachte ‘ik ben lelijk’ langzaam zal verdwijnen uit je systeem.

Hier vind je zelfzorg tips en ideetjes.

Tip 4: accepteer imperfecties

Jij vindt jezelf misschien lelijk omdat je neus te groot is of omdat je lippen te dun zijn. Maar niemand is perfect. Misschien zie jij modellen op Instagram voorbij komen en denk je dat zij perfect zijn. Maar veel modellen worstelen met een laag zelfbeeld of met andere onzekerheden (zoals moeten voldoen aan allerlei bizarre schoonheidsidealen). Vergeet trouwens niet dat de meeste foto’s op social media bewerkt zijn, en dat de prachtige meiden misschien wel 50 foto’s gemaakt hebben om tot die ene perfecte foto te komen.

Niemand is perfect, en iedereen moet gedurende het leven leren zijn imperfecties te accepteren. Hou van jezelf zoals je bent, accepteer je imperfecties.

Eén reactie

  • Hella

    Spijt me dit te zeggen, maar als je lelijk bent ben je lelijk. En hoe andere mensen daarmee omgaan, kun je eenvoudigweg nooit veranderen, want zo is het menselijk ras biologisch geprogrammeerd. De natuur is nu eenmaal uiterlijk-gefocust. Deze natuurlijke selectie vind men ook terug bij andere diersoorten. Het exemplaar dat er goed uit, trekt partners aan.
    Ik ben ook niet moeders mooiste en dat is mij meerdere keren in dit leven verteld en als ik in de spiegel kijk, kan ik het ook bevestigen. Met of zonder zelfvertrouwen, met if zonder een berg make-up.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *