vertrouwen op het leven
Je gelukkig en gezond voelen,  Van onzekerheid naar zelfvertrouwen

Leren loslaten en vertrouwen op het leven

Veel mensen kampen met een gebrek aan zelfvertrouwen. Vaak gaat het niet alleen om een gebrek aan zelfvertrouwen, maar ook een gebrek aan vertrouwen in het leven zelf. Dit terwijl het leven van nature pure, positieve energie is. Hoe komt het dat we veelal leven in angst, en hoe kun je leren loslaten en vertrouwen op het leven? In dit blog-artikel vind je tips!

Waarom we in angst leven

De geest van de mens is vanuit de evolutie gefocust op overleven, en daarmee veelal gefocust op negativiteit. Vroeger moesten we altijd op onze hoede zijn, er waren namelijk echte beren op de weg. Als we niet oppasten, at de beer ons op, of werden we beroofd van ons eten.

Ons brein is nog steeds ‘ingericht’ op het vlucht en vechtmechanisme en daardoor hebben we nog steeds het gevoel dat die beren op de weg er zijn.

Daarom moeten we leren loslaten en vertrouwen op het leven. Dit is niet iets wat we op school leren.

leren loslaten en vertrouwen op het leven
Photo by Joshua Hoehne

Vechten of vluchten… Overleven dankzij angst

Een belangrijk nut van angst is dus overleven. Angst heeft ook een ander doel, namelijk het vermijden van (geestelijke en lichamelijke) pijn. We zijn bang voor hoogtes, omdat we niet willen vallen en overlijden. We hebben andere mensen nodig om te overleven, daarom willen we graag bij een kudde horen en hebben we angst voor afwijzing.

Angst wordt gereguleerd door het limbische brein, en dit brein wint het vaak van ons rationele brein. Dit maakt dat we ons angstig voelen, bijvoorbeeld wanneer we onze baan verliezen, terwijl die angst rationeel gezien wellicht niet gegrond is. In de meeste situaties heb je zonder baan nog steeds een dak boven je hoofd en eten, krijg je een uitkering, heb je spaargeld of vind je in no-time een nieuwe baan.

Onze situatie is niet meer zoals vroeger, want er zijn geen echte beren meer op de weg. Toch ervaren we angst.

leren loslaten en vertrouwen hebben

We leren angstig te zijn

Niet alleen ons brein is biologisch ‘ingericht’ om te overleven en pijn te voorkomen, ook leren we angstig te zijn. Dit leren wij van onze ouders en onze omgeving. Van kinds af aan horen we dat we hard ons best moeten doen, want dan zullen we geen pijn ervaren. Als we maar hard genoeg studeren en een goede baan hebben, zullen we genoeg geld hebben en daarmee overleven. Het biologische vecht- en vluchtbrein, ofwel het limbische brein, wordt hiermee extra gevoed.

Wat we niet op school leren, is leren loslaten en vertrouwen op het leven. Als we geluk hebben, leren we dit van onze ouders of van andere familieleden en mensen uit onze omgeving.

Waarom wil je leren loslaten en vertrouwen op het leven?

Als je vertrouwt op het leven, stop je tegelijkertijd met weerstand bieden aan welzijn en positieve energie. Kijk maar eens om je heen. De mensen die een diep vertrouwen hebben in het leven, zijn de mensen die een goed leven leiden. Mensen die continu klagen over heet leven, trekken negatieve omstandigheden aan.

Kan iedereen leren loslaten en vertrouwen op het leven?

Sommige mensen vertrouwen van nature al op het leven. Anderen moeten dit vertrouwen ontwikkelen. Iedereen kan leren vertrouwen op het leven. Vertrouwen op het leven kun je leren door een beter begrip te krijgen van wat leven eigenlijk is. Wat je levenssituatie ook is, je kunt vandaag beginnen.


Supplement bij angst

Wist je dat angst kan ontstaan door een serotonine tekort? Serotonine wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Het draagt bij aan je gevoel van welzijn. Een tekort aan serotonine kan voor angstgevoelens zorgen.

Bekijk en probeer de Serobooster!


ik wil leren loslaten en vertrouwen

Laat je angst los en vertrouw op het leven

Ookal weten we rationeel gezien dat we geen écht gevaar lopen, volledig vertrouwen op het leven is een uitdaging. Het is een mooie uitdaging, iets dat we kunnen leren. De volgende tips helpen bij het versterken van vertrouwen op het leven.

Tip 1 | Vertrouwen op het leven door los te laten

Angst zit in ons systeem, en daar moeten we het nu eenmaal mee doen. Vechten tegen angst is zinloos, want dit maakt de angst alleen maar groter. Hoe harder je je best doet om een negatieve emotie te onderdrukken, hoe meer aandacht je het geeft. En wat je aandacht geeft groeit.

Wat we kunnen trainen, is het leren loslaten van angst en andere negatieve emoties. Door los te laten, leren we te vertrouwen op het leven. Accepteer dus dat angst onderdeel is van het leven. Ervaar het, omarm het, en laat het vervolgens los. Het boek ‘laat los’ van Gijs Jansen helpt je bij het leren loslaten van angst en andere negatieve emoties.

Tip 2 | Leren loslaten en vertrouwen op het leven door de natuur in te gaan

De natuur is krachtig. Wanneer je omgeven bent door natuur kun je een diep gevoel van vrede, vreugde en liefde ervaren. Wat je in de natuur ervaart is de ware aard van het leven. Wanneer je positieve gedachtes hebt, zul je merken dat de levensenergie van de natuur je ondersteunt in die gedachte.

laat los en vertrouw op het leven

Tip 3 | Ontwikkel een dankbare geest

De dingen die je waardeert worden sterker in je leven, zo simpel is het. Als jij je dagelijks, of zelfs meerdere keren per dag focust op waar je dankbaar voor bent, zul je merken dat je gedachtes gedurende de dag steeds positiever worden.

Wanneer je je dankbaar voelt, ervaar je vertrouwen in het leven. Je merkt namelijk dat alles wat je nodig hebt al aanwezig is in je leven. Ook merk je dat je niet angstig hoeft te zijn en dat je het leven kunt vertrouwen.

Je kunt ook dankbaar zijn voor de negatieve situaties die zich voordoen in jouw leven. Van iedere situatie leer je, en dit maakt je sterker.

meditatie loslaten en vertrouwen

Tip 4 | Leren loslaten en vertrouwen op het leven door te mediteren

Door te mediteren sta je stil bij jezelf en bij het leven. In de drukte van het dagelijkse leven nemen we hier de tijd niet voor, en dit is een gemiste kans. Door stil te staan bij jezelf en bij het leven ontdek je patronen, terugkerende negatieve gedachtes en ervaar je rust en kalmte die je nodig hebt om te leren vertrouwen op het leven.

Als je nog nooit gemediteerd hebt, volg dan een cursus, bijvoorbeeld de cursus Mindfulness. Ook kun je via YouTube of op Spotify geleide meditaties doen. Deze meditaties hebben vaak een thema, zoals loslaten, dankbaarheid, rust of energie. Sommige mensen hebben baat bij het opzeggen van positieve affirmaties. Ook dit vind je op YouTube. Probeer wat meditaties uit en achterhaal welk type meditatie bij jou past.

loslaten en vertrouwen meditatie dankbaarheid

Hoe leer jij loslaten en vertrouwen op het leven?

Hopelijk heeft dit artikel jou geholpen en kun je aan de slag met de tips. Leren loslaten en vertrouwen op het leven is een proces. Vertrouwen verandert niet van de ene op de andere dag. Het is iets waar je dagelijks mee bezig wilt zijn.

In hoeverre vertrouw jij op het leven, en met welke tips voor leren loslaten en vertrouwen op het leven ga jij aan de slag? Wil je dit met me delen? 🙂

Lees ook:

Vertrouw op jezelf

De beste boeken over zelfvertrouwen

Help, ik heb geen zelfvertrouwen! Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je een product via de link koopt, steun je werkenaanjezelfvertrouwen.nl. Super bedankt daarvoor! Natuurlijk promoot ik alleen artikelen waar ik achter sta, en betaal jij niets extra’s. Ik ben een wannabe-minimalist en zal altijd aanbevelen om een product alleen te kopen wanneer het écht iets toevoegt aan je leven. Of zoals Marie Kondo zou vragen: ‘does it spark joy?’ 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *