magnesium tegen depressie
Je gelukkig en gezond voelen

Magnesium tegen depressie: gebruik de juiste vorm!

Magnesium is een belangrijk mineraal dat het lichaam nodig heeft bij veel processen. Dit mineraal heeft o.a. invloed op de hersenen. Magnesiumtekort komt regelmatig voor, vooral bij vrouwen. De laatste jaren wordt er steeds meer bekend over de eventuele positieve effecten van magnesium tegen depressie. Wat kan magnesium voor jou betekenen als je worstelt met depressie (of vermoeidheid of somberheid). In dit artikel vind je informatie over depressie en magnesium. Ook deel ik een aantal goede magnesium supplementen, want niet ieder supplement is goed opneembaar door je lichaam. Let dus goed op welk magnesiumsupplement je koopt.

Let op: Ik ben geen arts, voedingsdeskundige of specialist. Dit artikel is geschreven op basis van ervaring en externe bronnen. De informatie in dit artikel is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Neem bij vragen altijd contact op met een arts of andere gekwalificeerde zorgverlener. Een supplement dient als aanvulling en is geen vervanging voor een gezonde levensstijl.

magnesium bij depressie
Photo by Anthony Tran

Wat is magnesium?

Magnesium is een mineraal die je terugvindt in voeding. Dit mineraal heeft jouw lichaam nodig voor een enorme hoeveelheid processen in je lichaam. Magnesium zorgt er o.a. voor dat voeding wordt omgezet in energie. Je zult begrijpen dat wanneer je een tekort hebt aan magnesium, dit voor problemen kan zorgen.

Jouw lichaam heeft magnesium nodig!

Jouw lichaam heeft magnesium nodig voor het functioneren van de skeletspieren, je hart- en bloedvaten, het gezond houden van je botten en het speelt een rol bij ontstekingsprocessen. Dit mineraal reguleert daarnaast neurotransmitters, spiercontractie en -ontspanning en heeft o.a. invloed op mentale functies, de (hart)spierfunctie en de bloeddruk. Dit mineraal is zeer krachtig tijdens stressvolle periodes (Bron: Ortho Health Foundation).

Het is daarnaast bekend dat magnesiumtekort neuropathie kan veroorzaken; het niet goed functioneren van één of meerdere zenuwen (Bron: PubMed).

magnesium tegen depressie en stress
Foto door Lina Kivaka 

Magnesiumtekort en depressie

Als je een magnesiumtekort hebt, kun je last krijgen van vermoeidheid, spierkrampen, algehele lusteloosheid en een minder goed functioneren van hart- en bloedvaten en botweefsel. Maar ook kan het zorgen voor somberheid, depressie en aanverwante psychische aandoeningen zoals ADHD, verslaving, stress, slapeloosheid, verwardheid, angst en prikkelbaarheid.

Één van de veel voorkomende oorzaken van een magnesiumtekort is stress. Je lichaam heeft echter voldoende magnesium nodig om optimaal te kunnen functioneren (Bron: Ortho Health Foundation).

Magnesium tegen depressie: een tekort aan magnesium is een probleem

 Als je een tekort hebt aan magnesium, wordt niet voldaan aan de vereisten die jouw neurotransmitters nodig hebben om te kunnen functioneren. De neurale schade die kan ontstaan, kan zich uitten in depressie.

In dit onderzoek werd gesuggereerd dat magnesium in de meeste gevallen effectief blijkt voor de behandeling van depressie. Ook had magnesium een positief effect op soortgelijke psychische aandoeningen die vaak samengaan met depressie, zoals hoofdpijn, zelfmoordgedachten, angst, prikkelbaarheid, slapeloosheid, verslaving en geheugenverlies.

magnesiumtekort depressie
Photo by mana5280

Magnesium en het gelukshormoon serotonine

Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Een serotoninetekort is problematisch. Als je lichaam te weinig serotonine aanmaakt, kun je je somber voelen, of zelfs depressief worden. Naast je stemming is de neurotransmitter serotonine ook betrokken bij de regulatie van de slaapcyclus en je immuunsysteem.

Om serotonine aan te maken, heeft je lichaam magnesium nodig. Stemmingsproblemen hangen dus nauw samen met magnesium (Bron: Ortho Health Foundation).

Magnesium tegen depressie: gezond eten!

Verschillende voedingsmiddelen bevatten magnesium. Het is natuurlijk het beste om je magnesium uit voeding te halen, maar niet iedereen neemt voldoende magnesium op uit voeidng. Lukt het niet om voldoende magnesium binnen te krijgen, of heb je (tijdelijk) behoefte aan aanvulling, bijvoorbeeld omdat je gestresst bent of depressieve gevoelens hebt? Dan kan een supplement (in de juiste vorm en van goede kwaliteit) uitkomst bieden.

Magnesium-rijke voeding

Magnesium zit in groente (spinazie, snijbiet, limabonen, boerenkool, erwten, raapstelen), bonen (witte en zwarte bonen, tofu, edamame, bruine bonen, kikkererwten, linzen), noten en zaden (hennepzaad, pompoenpitten, lijnzaad, paranoten, sesamzaad, chiazaad, cashewnoten, amandelen, pinda’s), granen (haver, quinoa, spelt, bruine rijst, boekweit, bulgur, wilde rijst, volkoren pasta) en fruit (vijgen, pruimen, abrikozen, dadels, avocado, rozijnen, bananen).

voedsel tegen depressie magnesium
Photo by Dan Gold

Magnesium tegen depressie: de juiste vorm & kwaliteit magnesium supplementen

Als je een magnesiumsupplement nodig hebt, is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. Zorg er op de eerste plaats voor dat je een goed opneembare vorm van magnesium gebruikt.

Goed opneembare vormen van magnesium

Op volgorde van (goede) opneembaarheid: magnesiummalaat, magnesiumtauraat, magnesiumbisglycinaat, magnesiumcitraat, magnesiumgluconaat, magnesiumlactaat. Slecht opneembare magnesium: magnesiumoxide, magnesiumchloride, magnesiumhydroxide, magnesiumsulfaat) (Bron: Ortho Health Foundation).

Vulstoffen en dagelijks aanbevolen hoeveelheid

Bekijk ook of er veel vulstoffen worden gebruikt en welke dit zijn. Als je vegaterier of veganist bent is het belangrijk om te controleren of het product dierlijke ingredienten bevat. Houd je ook altijd aan de dagelijkse aanbevolen dosering, want je wil niet teveel magnesium binnen krijgen.

Welke vorm van magnesium tegen depressie?

Een magnesium tauraat is geschikt bij stress. Ook een magnesium malaat is geschikt bij stress, maar daarnaast is dit een goede vorm als je je mentale gezondheid wil verbeteren (Ortho Health Foundation). Een magnesium malaat lijkt bij depressie de beste vorm van magnesium.

Zelf gebruik ik op aanraden van een orthomoleculair therapeut de Magnesium van Cellcare, voor ADD-klachten zoals stress. Dit is een magnesium citraat.

magnesium en depressie
Photo by Amanda Jones

Gebruik jij magnesium tegen depressie?

Wij hopen dat je iets hebt gehad aan de informatie uit dit artikel. Worstel(de) jij met depressie, en gebruik je magnesium? Laat in de comments weten of het voor jou werkt! Heb je andere tips? Deze zijn natuurlijk ook welkom!

magnesium depressie

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je een product via de link koopt, steun je werkenaanjezelfvertrouwen.nl. Super bedankt daarvoor! Natuurlijk promoot ik alleen artikelen waar ik achter sta, en betaal jij niets extra’s. Ik ben een wannabe-minimalist en zal altijd aanbevelen om een product alleen te kopen wanneer het écht iets toevoegt aan je leven. Of zoals Marie Kondo zou vragen: ‘does it spark joy?’ 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *