mediteren in bed
Yoga & Meditatie

Mediteren in bed, dit is de perfecte methode!

Mediteren in bed, is dat een goed idee? In dit artikel vind je hier informatie over. Ook deel ik jou mijn favoriete methode om te mediteren in bed!

Toen ik voor het eerst in aanraking kwam met meditatie, leerde ik dat je het beste een actieve houding kunt aannemen tijdens het mediteren. Het is namelijk belangrijk dat je alert bent, en gefocust. Toch leerde ik de afgelopen jaren dat mediteren in bed ook heerlijk is! En ik kwam in contact met een GEWELDIGE methode voor diepe ontspanning: yoga nidra. Als je gaat mediteren in bed, gaat Yoga Nidra jou enorm helpen!

meditatie in bed

Waarom mediteren in bed?

Heb je last van slaapproblemen? Kun je bijvoorbeeld maar moeilijk in slaap komen, of word je continu wakker? Dan is het een goed idee om te gaan mediteren in bed (of voordat je naar bed gaat). Mediteren voor het slapen zorgt er niet alleen voor dat je rustig wordt en makkelijker in slaap valt. Het zorgt er ook voor dat je langer doorslaapt. Wanneer je jezelf in diepe ontspanning kan brengen, kan jouw lichaam goed herstellen van de dag. Je voorkomt hiermee (langdurige) stress, depressie en burn-out.

Ook overdag kun je mediteren in bed. Het advies is vaak om in een actieve houding te mediteren, maar als je daar fysiek niet toe in staat bent – bijvoorbeeld vanwege een burn-out – is mediteren in bed een oplossing.

Mediteren: zittend of liggend?

Tijdens een cursus Mindfulness leer je dat je een actieve houding moet aannemen tijdens het mediteren. Maar ook leer je liggende meditatievormen, zoals de geleide bodyscan.

Als het om mediteren gaat, kun je zeggen dat goed en fout niet bestaat. Je doet het altijd met compassie en liefde voor jezelf. Ben jij fysiek te moe om zittend te mediteren? Kies dan voor een liggende meditatie.

mediteren in bed yoga nidra

Val niet in slaap tijdens het mediteren in bed

Wil jij mediteren in bed? Doe dit dan vooral! Zorg er wel voor dat je niet in slaap valt tijdens de meditatie. De kracht van meditatie is juist, dat je je aandacht oefent. Je kunt jezelf in diepe ontspanning brengen, zonder in slaap te vallen. Is de meditatie klaar? Dan kun je wel heerlijk in slaap vallen.

Yoga nidra is een hele fijne liggende meditatievorm. Het is misschien wel de perfecte manier van mediteren in bed.

Mediteren in bed met yoga nidra

In Nieuw Zeeland kwam ik voor het eerst in aanraking met Yoga Nidra. In tegenstelling tot wat je verwacht, is yoga nidra niet iets waarbij je beweegt. Tijdens yoga nidra lig je helemaal stil in bed, of op een matje. Het is als het ware een geleide meditatie, waarbij je in diepe ontspanning wordt gebracht.

Met de Yoga Nidra methode werk je toe naar complete fysieke, mentale en emotionele ontspanning. Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is aan het werk op een diep niveau en dit heeft (naast diepe ontspanning) vele voordelen.

mediteren voor het slapen in bed

De voordelen van Yoga Nidra (meditatie in bed)

Yoga Nidra zorgt niet alleen voor diepe ontspanning. Omdat het tot op het diepste niveau van je lichaam werkt, helpt het ook tegen stress, depressie, angsten, pijn, PTSD, hoge bloeddruk, chronische vermoeidheid, rusteloosheid en slapeloosheid.

Het zorgt voor fysieke, mentale en emotionele ontspanning, bevordert creativiteit en breinfuncties, verbetert je focus en het helpt je bij het integreren van goede gewoontes. Daarnaast brengt Yoga Nidra je autonome zenuwstelsel in balans, versterkt het je immuunsysteem, vermindert het angst en frustratie en zorgt het voor meer energie.

Voor mij voelt Yoga Nidra een beetje als hypnose. Na een yoga nidra sessie voel ik me compleet herboren, en kan ik (als ik dat zou willen) heerlijk in slaap vallen!

Mediteren in bed? Kies voor Yoga Nidra

Yoga Nidra is de perfecte vorm van mediteren in bed. Wil jij Yoga Nidra uitproberen? Bekijk deze aanbieding en probeer Yoga Nidra 30 dagen uit.

ontspannen na yoga nidra mediteren in bed

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je een product via de link koopt, steun je werkenaanjezelfvertrouwen.nl. Super bedankt daarvoor! Natuurlijk promoot ik alleen artikelen waar ik achter sta, en betaal jij niets extra’s. Ik ben een wannabe-minimalist en zal altijd aanbevelen om een product alleen te kopen wanneer het écht iets toevoegt aan je leven. Of zoals Marie Kondo zou vragen: ‘does it spark joy?’ 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *