
Angst door serotonine tekort, hormonen, info & tips
Voel jij je regelmatig angstig? Dan zou het zomaar kunnen dat je een tekort hebt aan serotonine in je lichaam. Als je lichaam te weinig serotonine aanmaakt, kun je last krijgen van depressie, energietekort, negatieve gedachten, paniek, slapeloosheid, stemmingswisselingen, een prikkelbare darm, eetstoornissen, migraine en angst. Wat is het verband tussen serotonine tekort & angst, hormonen en angst, en wat kun je hieraan doen? Je leest het hier! Ook deel ik mijn favoriete 100% natuurlijke serotonine supplementen.
Let op: Ik ben geen arts, voedingsdeskundige of specialist. Dit artikel is geschreven op basis van ervaring en externe bronnen. De informatie in dit artikel is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Neem bij vragen altijd contact op met een arts of andere gekwalificeerde zorgverlener. Een supplement dient als aanvulling en is geen vervanging voor een gezonde levensstijl.

Wat is het verband tussen serotonine tekort & angst?
Serotonine is een neurotransmitter die betrokken is bij heel veel processen in je lichaam. Het speelt een belangrijke rol bij je stemming, angst en je algehele gevoel van welzijn. Wanneer de balans in jouw serotonine ten opzichte van noradrenaline en dopamine verstoord is, krijg je last van verschillende symptomen zoals depressie en angst.
Wat gebeurt er in je lichaam bij angst? (hormonen en meer..)
Als je angst ervaart ontstaat er de vecht-of-vluchtreactie. De snelheid van je ademhaling neemt toe, je hartslag wordt hoger, bloedvaten vernauwen zich, bloedvaten rondom de organen verwijden zich om zich te overspelen met zuurstof en voedingsstoffen en spieren worden volgepompt met bloed, klaar om te reageren (Bron: medical News Today).

Hormonen en angst
Serotonine wordt ook wel ‘het gelukshormoon’ genoemd en het wordt steeds duidelijker dat er een verband bestaat tussen hormonen en angst.
Als je angstig bent gebeurt er nog meer dan bovenstaande in je lichaam. Je sympathische zenuwstelsel geeft de bijnier een duwtje in de rug, waardoor deze een dosis adrenaline in je bloedbaan spuit. Het lichaam geeft ook cortisol af, waardoor de bloeddruk, de bloedsuikerspiegel en de hoeveelheid witte bloedcellen stijgen.
Andere hormonen zoals epinefrine en norepinefrine bereiden spieren voor op geweld. Je hart en longen worden gestimuleerd, de activiteit in maag en darmen neemt af (Bron: medical News Today). .
Zoals je ziet bestaat er een duidelijk verband tussen hormonen en angst.
Serotoninetekort, angst en stemmingsproblemen komen vaak voor
Helaas komt een serotonine tekort voor bij veel mensen. Serotoninedeficiëntie is daarom een veel voorkomende oorzaak van stemmingsproblemen. Serotonine is de sleutel tot gevoelens van geluk en erg belangrijk voor emoties omdat het helpt bij de verdediging tegen zowel angst als depressie.

Hoe ontstaat een serotonine tekort?
Een tekort aan serotonine kan verschillende oorzaken hebben. Het ontstaat o.a. door langdurige periodes van stress, verkeerde voeding, genetische factoren, giftige stoffen zoals pesticiden en drugsgebruik, voorgeschreven medicijnen, cafeïne, nicotine, hormoonveranderingen en gebrek aan zonlicht.
Wat kun je doen bij angst door serotonine tekort?
Er zijn verschillende manieren om de serotonine in je lichaam te verhogen. Denk aan sporten, wandelen, yoga, stretchen, voldoende buiten komen, 6-8 glazen water drinken per dag en meditatie. Het is belangrijk om drie maaltijden per dag te eten, ervoor te zorgen dat je voldoende proteïne binnenkrijgt bij iedere maaltijd en complexe koolhydraten te eten zoals bruine rijst. Vermijd suiker, junkfood, witte paste, rijst en brood, koekjes en cake. Drink ook niet teveel koffie of alcohol en vermijd aspartaam (Bron: Integrative Psychiatry). Wat ook helpt is knuffelen, seks en dingen doen waar je blij van wordt.
Lees hier alles over het verhogen van je serotonineniveau op een natuurlijke manier.

Medicatie bij serotonine tekort & angst
Veel antidepressiva zoals Welbutrin en Prozac worden regelmatig ingezet bij angst en depressie. Deze antidepressiva zorgen ervoor dat jij voldoende serotonine in je lichaam hebt. Ze helpen je lichaam om de serotonine die je hersenen aanmaakt, langer in omloop te houden. Ze verhogen echter niet de hoeveelheid serotonine in je hersenen. Sommige onderzoeken laten zelfs zien dat ze na verloop van tijd de omzetting van serotonine daadwerkelijk versnellen, waardoor je tekort aan serotonine groter wordt (Bron: Integrative Psychiatry). Helaas zijn veel van deze vormen van medicatie bij angst en depressie verslavend.
Gelukkig zijn er ook natuurlijke supplementen die je ondersteunen bij een serotonine tekort.
Serotonine verhogen met supplementen, zeg maar gedag tegen angst!
Een gezonde levensstijl zal al een enorm positieve invloed hebben op de serotonine in jouw lichaam, en dit zal je dus helpen bij het verlagen van angstgevoelens. Heb je last van angst en (in het begin) een extra steuntje in de rug nodig? Dan zou een serotonine supplement uitkomst kunnen bieden.
Serotonine supplementen
Bepaalde natuurlijke supplementen helpen je bij het verhogen van de serotonine in jouw lichaam. Hier deel ik mijn twee favoriete supplementen.
1. Serobooster tegen angst en depressie
Serobooster was de eerste natuurlijke serotonine booster van Nederland. Het bevat o.a. een Griffonia extract (slaapmutsjeskruid) dat bestaat uit 98% natuurlijke 5-HTP en de actieve vorm van B6 (pyridoxaal-5-fosfaat). De Serobooster is één van mijn favoriete serotonine supplementen
2. Nachtrust & Stemming bij angst en spanning
Heb je last van angst en/of depressie en slaap je (hierdoor) ook slecht? Dan is Nachtrust & Stemming een fijn supplement. Dit natuurlijke slaapmiddel helpt je om rustiger in slaap te vallen, is goed voor de nachtrust en helpt in stress situaties. Daarnaast helpt het om vermoeidheid te verminderen.
Wil je meer tips bij angst? Hier lees je hoe je leert loslaten en vertrouwen op het leven.

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je een product via de link koopt, steun je werkenaanjezelfvertrouwen.nl. Super bedankt daarvoor! Natuurlijk promoot ik alleen artikelen waar ik achter sta, en betaal jij niets extra’s. Ik ben een wannabe-minimalist en zal altijd aanbevelen om een product alleen te kopen wanneer het écht iets toevoegt aan je leven. Of zoals Marie Kondo zou vragen: ‘does it spark joy?’

