
Onzeker in je relatie? Met deze tips krijg je meer zelfvertrouwen in een relatie
Veel mensen vragen zichzelf af: ‘hoe krijg ik meer zelfvertrouwen in een relatie?’. Sommigen voelen zich te onzeker voor een relatie. Iedereen voelt zich wel eens onzeker in relatie. Maar wanneer je je regelmatig onzeker voelt kan dit tot problemen leiden. Niet alleen is het voor jezelf erg vervelend om je onzeker te voelen. Ook je partner heeft hier last van. Onzekerheid kan leiden tot jaloezie en negativiteit. Het kan hele negatieve gevolgen hebben voor je relatie. Of het kan ervoor zorgen dat je helemaal geen relaties aangaat. Daarom is het belangrijk om, als je weet dat je onzeker bent in je relatie, hier iets aan te doen.
In dit artikel vind je tips om meer zelfvertrouwen te krijgen in een relatie.
Wat zorgt voor onzekerheid in relaties?
Mensen voelen zich onzeker in hun relatie om verschillende redenen. Maar over het algemeen voel je je onzeker omdat je niet hebt gewerkt aan wat jou (steeds) in een negatieve toestand brengt. Misschien hou je niet (genoeg) van jezelf of ben je bang voor het onbekende. Of wellicht heb je last van beperkende overtuigingen en negatieve denkpatronen.

Geen zelfvertrouwen in relatie: hoe voelt dat?
Wanneer je geen zelfvertrouwen hebt in je relatie klinken de volgende dingen jou misschien bekend in de oren. Je;
- twijfelt aan jezelf (‘Doe ik het wel goed? Ben ik wel leuk genoeg?’);
- vergelijkt jezelf regelmatig met anderen;
- vertrouwt je partner niet;
- bent jaloers;
- denkt meteen dat het aan jou ligt als je partner mentaal of fysiek afwezig is;
- vindt het moeilijk om complimenten te accepteren;
- bent onzeker over je uiterlijk in relatie
- hebt behoefte aan bevestiging in relatie
Onzekerheid in je relatie oplossen: dit kun je alleen maar zelf doen
Ben jij onzeker in je relatie of te onzeker om een relatie aan te gaan? Dan vraag je je vast af hoe dit komt.
Wanneer we ergens mee worstelen is het makkelijk om de oorzaak buiten onszelf te zoeken. Misschien zegt je partner niet vaak genoeg hoe mooi en lief je bent of lijkt hij afwezig tijdens het ontbijt. Maar welke oorzaak je ook buiten jezelf kunt vinden, onzekerheid zit altijd in jezelf. Je kunt dit dus ook alleen maar zelf oplossen. Het is natuurlijk fijn als je partner je hierbij wil helpen, maar wanneer je partner jou altijd geruststelt, zal je onzekerheid niet verdwijnen. Je moet hier zelf mee aan de slag.
De volgende tips kunnen je helpen bij het vergroten van je zelfvertrouwen binnen je relatie. Kies de tips die het beste bij jou passen, en ga hier meteen mee aan de slag.

Tip 1 voor meer zelfvertrouwen in relatie: hou van jezelf
De meest voorkomende oorzaak voor onzekerheid binnen een relatie is een gebrek aan eigenliefde, eigenwaarde en/of zelfrespect. Als je zelfverzekerd wilt zijn binnen je relatie – binnen iedere relatie – is het essentieel dat je werkt aan zelfliefde. De basis van een goede relatie is namelijk, dat je houd van jezelf en 100% oké bent met wie je bent. Bekijk hier tips voor meer zelfliefde en ontdek hier wat de beste zelfhulpboeken zijn over zelfliefde.
Als je niet (genoeg) van jezelf houdt is het onmogelijk om om zelfverzekerd te zijn binnen (of buiten) je relatie. Dit is dus de allerbelangrijkste stap die je kunt nemen.
Tip 2 voor zelfvertrouwen in je relatie: Ontdek belemmerende overtuigingen
Wanneer je onzeker bent heb je hoogstwaarschijnlijk last van belemmerende overtuigingen. Soms heb je dit niet eens in de gaten. Een belemmerende overtuiging is iets wat we geloven, gebaseerd op ons verleden. Helaas zijn we bedraad om de pijnlijke ervaringen makkelijker te herinneren en op te slaan dan goede ervaringen. Daardoor vormen we pessimistische overtuigingen, zoals:
- Ik verdien geen liefde
- Ik ben niet leuk, goed, mooi of knap genoeg
- Het gaat altijd mis
- Ik ben niets waard
Wanneer je deze overtuigingen bewust of onbewust blijft herhalen in je hoofd, zal het jouw waarheid blijven. Wanneer je partner bijvoorbeeld even niet zo goed in zijn vel zit en jou wat minder aandacht geeft, denk je misschien ‘zie je wel, ik ben niet leuk genoeg en ik verdien geen liefde van mijn partner’.
Het herkennen van je belemmerende overtuigingen is een belangrijke eerste stap om ze te kunnen veranderen.

Tip 3 voor onzekerheid binnen relaties: Werk aan je bewustzijn met Mindfulness
Één van de meest effectieve manieren om je belemmerende overtuigingen te achterhalen is meditatie of Mindfulness. Mindfulness is daarmee een krachtige methode om je zelfvertrouwen en je vertrouwen in het leven te vergroten. Mindfulness zorgt ervoor dat je je bewustzijn vergroot.
De basis van mindfulness is ‘het is zoals het is, en dat is oké’. Tijdens een 8-weekse cursus mindfulness leer je jezelf en het leven te accepteren zoals het is. Je bent namelijk goed zoals je bent. Mindfulness leert jou om je gedachten te observeren. Tijdens dit proces leer je je negatieve denkpatronen te herkennen, zodat je deze kunt ombuigen. Misschien denk je ‘mediteren en Mindfulness, dat is niets voor mij’. Dit dacht ik zelf ook toen ik tijdens mijn burn-out van de huisarts de tip kreeg om deze cursus te gaan volgen. Maar al na 3 weken merkte ik het effect. Mijn leven veranderde compleet.
Mindfulness leert je jouw gedachten gewoon toe te laten, nieuwsgierig te zijn en vervolgens zelf te bepalen hoe je met deze gedachten omgaat. Neem je ze aan als waarheid? Of zijn ze misschien niet ‘waar’?

Tip 4 voor meer zelfvertrouwen in je relaties: positieve affirmaties
De dingen die jij in je hoofd regelmatig herhaalt, zullen voor jou de waarheid worden. Als je meer zelfvertrouwen in je relatie wilt ontwikkelen, is het dus belangrijk dat je positieve gedachten ontwikkelt. Herhaal niet je negatieve gedachten, maar zorg voor positieve gedachten. Vraag jezelf bijvoorbeeld af ‘hoe wil ik mij voelen in mijn relatie?’.
In het begin voelt dit misschien een beetje ‘fake’, maar je zult merken dat dit proces steeds makkelijker wordt.
Herhaal positieve affirmaties een paar keer per dag. Misschien wil je ze zelfs opschrijven. Voorbeelden van positieve affirmaties voor zelfvertrouwen en zelfliefde zijn:
- Ik ben goed zoals ik ben
- Mijn kwaliteiten zijn <vul maar in>
- Ik hou van mezelf
- Anderen waarderen mij omdat <vul maar in>. Ik waardeer mezelf omdat <vul maar in>
- Ik ben een speciaal persoon
- Iedere dag hou ik meer van mezelf
- Ik ben het waard
- Mijn partner houdt van mij om wie ik ben
- Ik geloof in mezelf
Als je het moeilijk vindt om je te concentreren vind je op Spotify of YouTube verschillende audio’s met positieve affirmaties. Het is bijvoorbeeld een goed idee om je dag hiermee te beginnen.
Hier vind je een lange lijst aan affirmaties voor zelfvertrouwen en zelfliefde

Tip 4 voor meer zelfvertrouwen in relatie: herschrijf je verhaal
Wanneer je weet wat je beperkende overtuigingen zijn en welke positieve affirmaties je als ‘jouw waarheid’ wilt aannemen, kun je je verhaal gaan herschrijven. Pak je dagboek erbij, of gewoon pen en papier, en schrijf de volgende dingen op:
- Welke vrouw of man wil jij zijn?
- Hoe wil je je voelen, en hoe ga je ervoor zorgen dat je je zo voelt?
- Welk leven wil jij hebben?
- Waarom ben je blij met je partner? Hoe wil je door jouw partner worden behandeld?
- Wat heb jij te bieden? Wat maakt jou bijzonder?
Het herschrijven van je verhaal, vooral wanneer je dit fysiek doet, met pen en papier, is een krachtige methode om je gedachten te veranderen.

Hoe ga jij zorgen voor meer zelfvertrouwen in relatie?
Hopelijk hebben de tips uit dit artikel jou geholpen. Met welke tip(s) ga jij aan de slag? Wij zouden het superleuk vinden als je dit met ons deelt in de comments.

