vertrouw op jezelf
Van onzekerheid naar zelfvertrouwen

Vertrouw op jezelf

Op jezelf vertrouwen is heel belangrijk. Het vergroot je zelfvertrouwen, het maakt het gemakkelijker om beslissingen te nemen en je stressniveau verlaagt wanneer je vertrouwen hebt in jezelf. Het goede nieuws: op jezelf vertrouwen kun je leren. Daarom in dit artikel: vertrouw op jezelf in 6 stappen.

Waarom is het belangrijk om op jezelf te vertrouwen?

Bijna niets is zo belangrijk dan op jezelf vertrouwen. Dit bepaalt namelijk voor een heel groot deel hoe je in het leven staat. Als je niet op jezelf vertrouwt kun je moeilijk beslissingen nemen, voel je je onzeker, heb je een gebrek aan zelfvertrouwen en kun je stress ervaren. Mensen die niet op zichzelf vertrouwen maken vaak de verkeerde beslissingen en lopen mooie ervaringen en kansen mis.

Hoe komt het dat je niet op jezelf vertrouwt?

Een gebrek aan vertrouwen in jezelf kan ineens ontstaan, of er altijd al geweest zijn.

Soms verliezen we het vertrouwen in onszelf door bepaalde situaties, bijvoorbeeld wanneer we een fout maken of veel kritiek krijgen. Of misschien is het wel zo dat jij nooit geleerd hebt om op jezelf te vertrouwen.

Als je bijvoorbeeld ADD hebt zoals ik, werken je hersenen anders en dit heeft invloed op wat je zegt en doet, en hoe je omgeving daarop reageert.

Als ADD’er heb ik nooit écht op mezelf leren vertrouwen, omdat ik als ADD kind continu te horen kreeg dat wat ik zei en vond raar en stom was, of nergens op sloeg. Ik ging deze opmerkingen en alle kritiek geloven, met als resultaat: ik vertrouwde mezelf niet.

Vertrouw op jezelf!

Leren te vertrouwen op jezelf gaat je leven enorm upgraden.

Vertrouw op jezelf voor betere beslissingen

Het is belangrijk om te leren op jezelf te vertrouwen, zodat je de juiste beslissingen kunt nemen. Wanneer je niet op jezelf vertrouwt, laat je je beslissingen afhangen van wat mensen om jou heen zeggen. Deze beslissingen zijn bijna altijd de verkeerde. Alleen jij weet écht welke beslissingen je moet nemen in het leven.

Vertrouw op jezelf voor meer zelfvertrouwen

Ik hoef natuurlijk niet uit te leggen dat je meer zelfvertrouwen krijgt als je op je eigen beslissingen vertrouwt. Niets is zo’n grote boost voor je zelfvertrouwen dan het gevoel dat jij de controle hebt over jouw leven. Als je op jezelf vertrouwt maak jij de beslissingen, met als resultaat: jij bepaalt wat er in jouw leven wel en niet gebeurt (tot op zekere hoogte natuurlijk).

Vertrouw op jezelf voor meer plezier in het leven

Op jezelf vertrouwen zorgt voor meer plezier in je leven. Vertrouw jij niet op jezelf, zul je merken dat mensen in jouw omgeving je tegen houden in bepaalde keuzes.

Wanneer jij bijvoorbeeld na je middelbare school een jaar wil reizen maar je doet dit niet omdat je niet op jezelf (en je keuzes) vertrouwt, mis je een hele mooie en bijzondere ervaring.

vertrouw op jezelf beslissingen keuzes

Vertrouw op jezelf in 6 stappen

De volgende stappen gaan jou helpen om te leren (weer) op jezelf te vertrouwen.

Weet wie je bent en wees jezelf

De eerste belangrijke stap is: kom erachter wie jij nou echt bent en wat je belangrijk vindt. Als je dit niet weet, is het onmogelijk om jezelf te zijn. Erachter komen wie je bent en wat je belangrijk vindt, is een proces dat tijd kost. Lees boeken, doe een cursus en vind oefeningen op het internet. Het is belangrijk om tijd te nemen voor jezelf en tijd alleen door te brengen. Meditatie en yoga kunnen enorm helpen bij zelfinzicht.

Ik ontdekte pas wie ik echt was toen ik 31 was en een jaar door Nieuw Zeeland reisde in een busje. Wat je tijdens zo’n reis leert over jezelf is onbetaalbaar!

Wanneer je weet wie je bent en wat je belangrijk vindt, herinner jezelf hier dan continu aan: het is o.k. om jezelf te zijn. Jij bent oke zoals je bent! Je hoeft je niet anders voor te doen. Het is niet belangrijk wat anderen van jou vinden.

Wanneer jij jezelf bent zullen anderen dit ook voelen, wat voor betere relaties en positieve feedback zal zorgen.

Wees lief voor jezelf& vertrouw op jezelf

Het is makkelijk om lief voor anderen te zijn, vaak moeilijker om lief voor onszelf te zijn. Ga vanaf vandaag toch lief zijn voor jezelf. Wanneer je lief bent voor jezelf, laat je namelijk negatieve gedachten en zelfkritiek los. Hierdoor ontstaat ruimte om te vertrouwen op jezelf.

Ga vanaf vandaag letten op jouw innerlijke stem. Wat vertel jij jezelf dagelijks? Kun je jezelf ook positieve dingen vertellen, in plaats van alle kritiek die jij jezelf geeft?

Stel haalbare doelen & vertrouw op jezelf

Vaak stellen we veel te hoge eisen aan onszelf. Begin vanaf vandaag met het stellen van haalbare doelen. Wil je een groot project afronden? Deel het project op in kleine, haalbare actiepunten. Wanneer je regelmatig de haalbare doelen ook echt haalt, zul je merken dat het vertrouwen op jezelf groeit. Je ziet namelijk dat je ergens toe in staat bent.

Versterk waar je al goed in bent

Wanneer je regelmatig doet waar je goed in bent, zul je merken dat het vertrouwen in en op jezelf groeit. Weet je niet waar je goed in bent? Vraag het aan de mensen om je heen: jouw klasgenoten, collega’s, familieleden en vrienden.

Ga vanaf vandaag vaker dingen doen waar jij goed in bent, zodat je deze skills nog meer verbetert. Dit geeft een enorme boost voor je zelfvertrouwen.

Houd een ‘successen dagboek’ bij & vertrouw op jezelf

Van nature onthouden we negatieve gebeurtenissen eerder dan positieve gebeurtenissen. Gelukkig kun je jezelf trainen om je ook bewust te zijn van je successen. Ga vanaf vandaag een dagboek bijhouden waarin jij iedere dag opschrijft wat goed ging en welke successen je behaalt hebt. Zo leer je je geest zich te focussen op wat goed gaat, waardoor je meer op jezelf gaat vertrouwen.

Maak beslissingen en sta erachter: vertrouw op jezelf!

Of een beslissing de juiste is zul je nooit 100% weten, je weet namelijk niet wat er gebeurt (was) als je een andere beslissing had genomen. Twijfels kunnen ervoor zorgen dat je geen beslissingen neemt, of nog erger, anderen voor je laat beslissen.

Maak vanaf vandaag je eigen beslissingen, ookal weet je niet helemaal zeker of de beslissing de juiste is. Maak de beslissing die het beste voelt en blijf bij je beslissing. Je zult merken dat je door dit te oefenen steeds meer op jezelf gaat vertrouwen.

Merk je dat je de verkeerde beslissing hebt genomen? Bedenk wat jij geleerd hebt van deze verkeerde beslissing. Dit maakt dat een beslissing nooit verkeerd was: of het was de juiste beslissing, of je hebt veel geleerd van de verkeerde beslissing, waardoor je groeit en de volgende keer een betere beslissing maakt.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *