zelfvertrouwen vergroten kind
Van onzekerheid naar zelfvertrouwen

Het zelfvertrouwen vergroten van je kind; 8 tips

‘Zelfvertrouwen vergroten kind‘ is één van de meest gebruikte termen in Google als het gaat om opvoeden/kinderen. Iedere ouder wil natuurlijk dat zijn kind(eren) vol zelfvertrouwen door het leven gaan. Wil jij je kind helpen om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen? Lees dan verder. Dit artikel staat namelijk bordevol tips om jouw kind te helpen het zelfvertrouwen te vergroten!

zelfvertrouwen vergroten kind 8 jaar

Zelfvertrouwen vergroten kind, kan dat wel?

Zelfvertrouwen ontwikkelen is grotendeels iets wat we zelf moeten doen. Kinderen ontwikkelen niet alleen thuis zelfvertrouwen, maar ook op school en in interactie met vriendjes, juffen, meesters en andere familieleden.

Kun je je kind wel helpen bij het vergroten van het zelfvertrouwen, of gaat dit vanzelf? Het antwoord is natuurlijk JA! Als ouder ben je een belangrijke schakel in de ontwikkeling van je kind. Daarom is het handig om te weten hoe je de ontwikkeling van zelfvertrouwen bij je kind kunt stimuleren.

Hoe kun je je kind helpen bij het vergroten van het zelfvertrouwen en het verbeteren van zijn/haar zelfbeeld? Daar zijn verschillende manieren voor.

zelfvertrouwen kind vergroten
Photo by Sigmund

1. Stel je kind vragen die helpen bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen

Soms ben je als ouder geneigd om altijd complimenten te geven. Maar teveel complimenten geven (en vooral complimenten geven op het resultaat in plaats van op het leerproces) kan averechts werken. Het kan zelfs zorgen voor faalangst. Want ‘vandaag vindt mama mijn tekening mooi, maar wat nou als hij de volgende keer minder mooi is?’.

Soms werkt het beter om vragen te stellen zoals:

  • Vertel eens, wat heb je gemaakt?
  • Wat vind je er zelf mooi aan?
  • Hoe vind je zelf dat het gelukt is?
  • Vind je dat je 100% je best hebt gedaan?
  • Wat heb je hiervan geleerd?
  • Vond je het leuk om te doen/om het te maken? Heb je plezier gehad?

2. Geef je kind verantwoordelijkheid, zodat hij zelfvertrouwen kan ontwikkelen

Als je wilt dat jouw kind vol zelfvertrouwen door het leven gaat, is het belangrijk om je kind verantwoordelijkheid en zelfstandigheid te geven. Geef het kind taken of opdrachten die passend zijn bij de leeftijd. Op deze manier wordt jouw kind steeds een beetje zelfstandiger, en dit zorgt voor een zelfvertrouwenboost.

zelfvertrouwen vergroten bij kinderen

3. Speel een zelfvertrouwen spel met je kind

Eén van de leukste manieren om je kind te helpen het zelfvertrouwen te vergroten, is het spelen van een zelfvertrouwen spel. Leuke spellen zijn het Groeispel (3-8 jaar) en Spiegel Jezelf (vanaf 8 jaar).

Met het Groeispel leer je een kind om op positieve manieren uitdagingen aan te gaan en oplossingsgericht te denken. Het kind leert doelen stellen, zichzelf te motiveren en zelfstandigheid te ontwikkelen. Behalve zelfvertrouwen brengt dit spel een positieve mindset en zal je kind leren om zich nieuwe vaardigheden eigen te maken.

Bekijk en koop het groeispel (3-8 jaar)

Spiegel Jezelf is één van de bekendste zelfvertrouwen spellen voor kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen. Durf jij in de spiegel te kijken?

Dit zelfvertrouwen spel leert je kind om met een positieve blik naar zichzelf te kijken, en zijn kwaliteiten te zien. Spelenderwijs ontdek je kind zijn sterke eigenschappen.

bekijk en koop Spiegel Jezelf (vanaf 8 jaar)

zelfvertrouwen kind oefeningen

4. Zelfvertrouwen vergroten kind: fouten maken mag!

Om je kind de kans te geven om zijn zelfvertrouwen te ontwikkelen, is het belangrijk om het kind te leren dat het oké is om fouten maken. Als kinderen voelen dat het niet erg is om fouten te maken, zullen ze eerder uitdagingen aangaan. Omdat het aangaan van uitdagingen één van de beste manieren is om zelfvertrouwen te ontwikkelen, is het een goed idee om dit te stimuleren. Biedt het kind een veilige omgeving om deze uitdagingen aan te gaan.

zelfvertrouwen kind ontwikkelen fouten maken mag

5. Zelfvertrouwen vergroten bij kinderen door ze keuzes te laten maken

Als ouder wil je het beste voor je kind. Hierdoor is het misschien verleidelijk om alle ‘juiste’ keuzes voor jouw kind te willen maken. Maar voor de ontwikkeling van het zelfvertrouwen van het kind is het essentieel dat hij/zij zelf keuzes leert maken, en leert vertrouwen op eigen keuzes. Je kunt kinderen eerst kleine, relatief onbelangrijke keuzes laten maken. Het idee dat een kind keuzes heeft, zal een enorme boost geven voor het zelfvertrouwen van het kind.

Misschien wil jij bijvoorbeeld graag dat je kind gaat handballen, maar wil je kind liever op turnen. Laat jouw kind(eren) waar mogelijk zelf hobbies kiezen, want dit stimuleert het zelfvertrouwen van het kind. Als jouw kind tóch op handbal gaat en zich daar helemaal niet op haar plek voelt, zal dit het zelfvertrouwen van het kind niet stimuleren.

zelfvertrouwen vergroten kind 6 jaar
Photo by Luke Brugger

6. Zelfvertrouwen vergroten kind door het goede voorbeeld te geven

De belangrijkste manier waarop kinderen leren, is misschien wel het spiegelen van het gedrag van ouders en andere volwassenen in hun leven. Kinderen kijken veel meer naar wat jij doet dan dat zij luisteren naar wat je zegt.

Wil je dat je kind vol zelfvertrouwen door het leven gaat? Zorg er dan voor dat je zelf voldoende zelfvertrouwen hebt (bekijk deze tips voor meer zelfvertrouwen, de beste boeken over zelfvertrouwen of lees andere artikelen). Ga positief door het leven en laat je kind zien dat jij uitdagingen aangaat. Gaat er iets niet helemaal goed? Laat zien aan je kind dat het helemaal oké is om fouten te maken.

zelfvertrouwen kind vergroten sport
Photo by Mariano Nocetti

7. Zelfvertrouwen kind vergroten door sport

Door te sporten leren kinderen om zichzelf en om hun prestaties te verbeteren. Daarnaast leren ze om fysieke en mentale uitdagingen aan te gaan. Als je je kind wil helpen bij het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, is het een goed idee om je kind te laten sporten. Kies een sport waar jouw kind enthousiast over is.

8. Geef liefde

Het klinkt misschien als een open deur, maar liefde is één van de belangrijkste dingen (misschien wel het allerbelangrijkste) wat je je kind kunt geven. Wanneer je kind zich geliefd voelt, is de omgeving veilig genoeg om dingen uit te proberen, uitdagingen aan te gaan en om fouten te maken.

zelfvertrouwen vergroten kinderen

Wat doe jij om je kind te helpen het zelfvertrouwen te vergroten?

Als ouder wil je natuurlijk altijd het beste voor je kind. Sommige ouders zijn voortdurend op zoek naar dingen die ze beter kunnen doen. Wat heb jij tot nu toe gedaan om de ontwikkelen van het zelfvertrouwen van je kind te stimuleren? Heb je nog tips voor andere ouders? Deel het in de comments!

zelfvertrouwen kind vergroten tips

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je een product via de link koopt, steun je werkenaanjezelfvertrouwen.nl. Super bedankt daarvoor! Natuurlijk promoot ik alleen artikelen waar ik achter sta, en betaal jij niets extra’s. Ik ben een wannabe-minimalist en zal altijd aanbevelen om een product alleen te kopen wanneer het écht iets toevoegt aan je leven. Of zoals Marie Kondo zou vragen: ‘does it spark joy?’ 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *