zelfvertrouwen vergroten volwassenen
Uncategorized

Zelfvertrouwen vergroten volwassenen: 5 verrassende tips

Zelfvertrouwen hebben als volwassene is belangrijk voor je mentale en fysieke gezondheid. Een gezond niveau van zelfvertrouwen en zelfliefde helpen jou om succesvol en gelukkig te zijn in je persoonlijke en professionele leven. Daarom is je zelfvertrouwen vergroten als volwassene altijd een goed idee. Maar hoe kun je je zelfvertrouwen vergroten? Met de 5 tips in dit artikel krijg jij meer zelfvertrouwen.

De voordelen van je zelfvertrouwen vergroten als volwassene

Het komt regelmatig voor dat volwassenen geen zelfvertrouwen hebben. Dit kan verschillende oorzaken hebben, en wanneer je als volwassene niet genoeg zelfvertrouwen hebt, is het een goed idee om hier iets aan te doen.

Het vergroten van je zelfvertrouwen zorgt er namelijk niet alleen voor dat je je mentaal en fysieke beter voelt. Iemand met een gezonde dosis zelfvertrouwen presteert beter, kan gezonde relaties aangaan, staat ervoor open om nieuwe dingen te proberen en is veerkrachtig. Als je vertrouwen in jezelf hebt heeft dit een positieve invloed op alle levensgebieden: thuis, op het werk en in relaties.

1. Zelfvertrouwen vergroten voor volwassenen: zoek een hobby

Wanneer je in een sleur zit en niet de dingen doet waar je blij van wordt, is het bijna onmogelijk om zelfvertrouwen op te bouwen. Kies een hobby om dit te doorbreken, en kies daarbij iets waar je echt van geniet. Sommige volwassenen krijgen zelfvertrouwen van sporten. Dit betekent niet dat je naar de sportschool moet gaan – dit is niet een activiteit waar de meeste mensen van genieten – maar je kunt ook kiezen voor een andere sport waar je wel van geniet; een teamsport, tennis, yoga, hardlopen of wielrennen. Maar ook een creatieve hobby zoals tekenen, schilderen of naaien kan je meer zelfvertrouwen geven.

Kies een hobby waar je echt van geniet, zodat je in een flow-toestand kunt komen. Het gevoel van flow brengt je gevoelens van geluk en vertrouwen. Wanneer je je regelmatig in de flow-toestand bevindt, wordt het makkelijker om gevoelens van zelfvertrouwen en zelfliefde te voelen.

Verrassende hobby ideeën voor zelfvertrouwen vergroten:

Wil je samen met iemand werken aan je zelfvertrouwen? Bekijk dan eens deze zelfvertrouwen spellen.

2. Zorg goed voor jezelf: gezond eten, goed slapen, bewegen, meditatie

Als je je zelfvertrouwen wilt vergroten als volwassene is het essentieel om goed voor jezelf te zorgen. Niet omdat je er dan mooier of slanker uitziet, maar omdat dit ervoor zorgt dat je beter in je vel zit. Voeding bijvoorbeeld heeft niet alleen invloed op je figuur, je huid en je haar, maar ook op je gemoedstoestand. Serotonine is één van de belangrijk stofjes die je nodig hebt om je gelukkig te voelen, en voeding heeft veel invloed op de aanwezigheid van dit stofje in je lichaam. Bekijk hier hoe je een serotoninetekort voor angstgevoelens kan zorgen en hoe je je serotonineniveau kunt verhogen. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je goed slaapt, mediteert en voldoende beweegt. Ook dit heeft invloed op verschillende processen, hormonen en andere stofjes in je lichaam. Andere stoffen die belangrijk zijn voor gevoelens van welzijn zijn foliumzuur, ijzer, omega-3 vetzuren (EPA en DHA), magnesium, selenium, kalium, thiamine, vitamine A, vitamine B6, B12, C en zink.

Als je goed voor jezelf zorgt als volwassene ga je er beter uitzien, maar misschien nog wel belangrijker; je gaat je beter voelen. Op een natuurlijke manier zorgt dit ervoor dat je meer zelfvertrouwen krijgt. Zet zelfzorg dus altijd op nummer 1.

zelfvertrouwen vergroten volwassenen tips

3. Verander je innerlijke dialoog, voor meer zelfvertrouwen als volwassene

Iedereen praat wel eens negatief over zichzelf, soms tegen anderen, maar meestal tegen (en in) onszelf. Veel negatieve gedachten zijn onbewust en komen voort uit belemmerende overtuigingen. Deze belemmerende overtuigingen zijn dingen die we geloven, gebaseerd op resultaten uit het verleden. Belemmerende overtuigingen zijn vaak negatief, zoals ‘ik ben niks waard’, ‘ik ben niet leuk/mooi/getalenteerd genoeg’ of ‘ik kan dat niet; het zal wel weer fout gaan, want het gaat altijd fout’. Deze gedachten zijn vaak niet waar, maar wij nemen ze wel aan als onze waarheid.

Als je last hebt van belemmerende overtuigingen en regelmatig negatief over jezelf praat, is het belangrijk om je innerlijke dialoog te veranderen. De eerste stap is bewustzijn van je belemmerende overtuigingen, vervolgens wil je ze accepteren, en als laatste kun je negatieve belemmerende overtuigingen ombuigen.

Wil jij meer bewustzijn over je innerlijke dialoog? Volg een 8-weekse cursus Mindfulness. Als je serieus aan de slag gaat met deze cursus zul je zien dat je zelfvertrouwen enorm gaat toenemen. Dit is misschien wel de beste (eerste) stap die je kunt zetten naar het vergroten van je zelfvertrouwen als volwassene.

volwassenen zelfvertrouwen vergroten

4. Meer zelfvertrouwen voor volwassenen: Omring jezelf met de juiste mensen

Misschien heb je deze uitspraak wel eens gehoord: “Je bent de som van de 5 mensen waar je de meeste tijd mee doorbrengt”. Als je je zelfvertrouwen wilt vergroten als volwassene is het belangrijk om de juiste mensen om je heen te hebben. Mensen die negatief in het leven staan en continu beren op de weg zien, gaan jou niet helpen bij het vergroten van je zelfvertrouwen.

Evalueer je vriendenkring eens; halen je vrienden jou naar beneden en veroordelen ze je? Of accepteren ze je zoals je bent? Wanneer je je slecht voelt nadat je tijd met iemand hebt doorgebracht, is het misschien tijd om wat afstand te nemen. Onderschat niet hoeveel invloed de mensen met wie je tijd doorbrengt hebben op jouw gedachten en je houding richting jezelf.

5. Wees lief voor jezelf en voor anderen voor meer zelfvertrouwen als volwassene

Als je als volwassene je zelfvertrouwen wilt vergroten is het belangrijk om lief te zijn voor jezelf. Oefen zelfcompassie. Dit betekent dat je jezelf vriendelijk behandelt wanneer je een fout maakt. Fouten maken is namelijk menselijk en helemaal oké. Ook falen en tegenslagen horen bij het leven. Wanneer je dit kunt accepteren en er met zelfcompassie mee omgaat, ben je al een heel eind op weg naar zelfvertrouwen.

Wees ook lief voor jezelf door complimenten te accepteren. Dit helpt om met een positieve bril naar jezelf te kijken.

Ook lief zijn voor anderen heeft invloed op je zelfvertrouwen. Je gaat je niet alleen beter voelen over jezelf, maar je zult ook sneller positieve feedback ontvangen, waardoor je zelfvertrouwen een boost krijgt. Bovendien zorgt verbinding met anderen voor de aanmaak van een heleboel stofjes in je lichaam die je gemoedstoestant een boost geven, zoals serotonine.

werkboek zelfvertrouwen vergroten volwassenen

Zelfvertrouwen vergroten voor volwassenen: meer tips

Behalve deze 5 tips zijn er heel veel dingen die je kunt doen om je zelfvertrouwen te vergroten als volwassene:

 • Leer oordelen (over jezelf) los te laten (dit leer je tijdens een cursus Mindfulness)
 • Cognitieve gedragstherapie
 • Doe waar je blij van wordt, jaag je dromen na
 • Weet waar je grenzen liggen en durf nee te zeggen
 • Houd een dagboek bij
 • Wees dagelijks dankbaar (maak bijvoorbeeld dagelijks een lijstje met de dingen waar jij dankbaar voor bent). Dit helpt je brein om zich te richten op positieve dingen
 • Maak een lijst van alle positieve dingen die jij hebt bereikt in je leven
 • Schrijf positieve affirmaties voor zelfvertrouwen op, of oefen ze dagelijks in je hoofd
 • Maak een lijstje van al je positieve eigenschappen
 • Sta jezelf toe om fouten te maken; niemand is perfect
 • Adem (mediteer, beoefen Mindfulness)
 • Zorg ervoor dat je jezelf kent en weet wat je belangrijk vindt in het leven

Zelfvertrouwen vergroten volwassenen: begin vandaag!

Hopelijk hebben de tips in dit artikel jou geholpen en ga je direct aan de slag om je zelfvertrouwen te vergroten.

Bekijk hier meer tips om je zelfvertrouwen te boosten

Bronnen

Oprah Daily

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *