je kwetsbaar opstellen
Kwetsbaarheid

Jezelf kwetsbaar opstellen; Brené Brown en de kracht van kwetsbaarheid

Jezelf kwetsbaar opstellen vinden we bijna allemaal lastig. Toch is het essentieel om je kwetsbaar op te stellen, wil je authentieke verbindingen aangaan met anderen en kunnen leven vanuit liefde. Jezelf kwetsbaar opstellen is niet alleen belangrijk in je liefdesrelaties, maar ook in andere relaties, zoals de relatie met je collega’s, kinderen en vrienden. In dit artikel vind je informatie over kwetsbaarheid. Wat betekent het om jezelf kwetsbaar op te stellen? En hoe kun je jezelf kwetsbaar opstellen?

Je vind hier tips, o.a. afkomstig van ‘kwetsbaarheid-guru’ Brené Brown. Als je wil leren om jezelf kwetsbaar op te stellen, zijn de Brené Brown boeken en filmpjes een must-read/watch!

je kwetsbaar opstellen in de liefde

Je kwetsbaar opstellen, wat betekent het?

De meeste mensen hebben wel een idee wat het betekent om jezelf kwetsbaar op te stellen. Maar wat betekent het eigenlijk in de praktijk?

Je kwetsbaar opstellen betekent volledig open zijn, zonder een muur om je hart te hebben. Je emoties zijn rauw en puur. Jezelf kwetsbaar opstellen kan alleen als je volledig vertrouwen hebt, en als je de controle durft los te laten.

Brené Brown en de kracht van kwetsbaarheid

Als je meer wil leren over kwetsbaarheid, kan je niet om haar heen: Brené Brown. Jaren geleden bekeek in de Ted Talk van Brené Brown, over de kracht van kwetsbaarheid. Haar prachtige boek, de kracht van kwetsbaarheid, in het engels Daring Greatly, kan ik iedereen aanraden die wil leren zich kwetsbaar op te stellen! Hier vind je een samenvatting van Daring Greatly.

Als je wil leren om jezelf kwetsbaar op te stellen, zou ik als tip willen meegeven; ga Brené Brown boeken lezen! Ben je geen lezer? Bekijk dan filmpjes, zoals haar bekende Ted Talk (scroll naar beneden als je deze wilt bekijken).

Brené Brown is een inspirerende vrouw, en met compassie en humor deelt ze de resultaten van haar jarenlange onderzoek naar onderwerpen zoals kwetsbaarheid, schaamte, liefde, verbondenheid en moed.

Ted Talk Brené Brown over je kwetsbaar opstellen (met Nederlandse ondertiteling)

Als je de Ted Talk nog niet hebt gezien, raad ik je zeker aan om deze te bekijken. Deze video geeft je niet alleen vele inzichten over kwetsbaarheid en je kwetsbaar opstellen, maar ook een grote glimlach op je gezicht.

De kracht van kwetsbaarheid quotes

Brené Brown heeft prachtige citaten over kwetsbaarheid, liefde en verbondenheid. Deze citaten zijn altijd vol humor, maar vooral vol liefde en compassie. Dit zijn een aantal van mijn favoriete ‘de kracht van kwetsbaarheid quotes’ en andere citaten van Brené Brown:

“You are imperfect, you are wired for struggle, but you are worthy of love and belonging.”

“Courage starts with showing up and letting ourselves be seen.”

“I define connection as the energy that exists between people when they feel seen, heard, and valued; when they can give and receive without judgment; and when they derive sustenance and strength from the relationship.”

“Until we can receive with an open heart, we are never really giving with an open heart.”

Vulnerability is the birthplace of innovation, creativity and change. There is no innovation and creativity without failure.”

“We cannot selectively numb emotions, when we numb the painful emotions, we also numb the positive emotions.”

de kracht van kwetsbaarheid brene brown boek
Klik op het plaatje om naar het boek te gaan

De kracht van kwetsbaarheid oefeningen

Bij Amazon kun je een werkboek kopen, gebaseerd op Daring Greatly (Brené Brown). Helaas is dit boek niet verkrijgbaar via een Nederlandse boekhandel, of bijvoorbeeld Bol.com.

Leren je kwetsbaar op te stellen met ‘kwetsbaarheid oefenen’

Maar hoe kun je kwetsbaarheid oefenen? Hoe leer je jezelf je kwetsbaar op te stellen? Hier een aantal tips/oefeningen, gebaseerd op het boek en/of mijn eigen ervaring:

  • Vertel waar je je voor schaamt. Oefen kwetsbaar zijn altijd eerst met iemand die je dierbaar is, en waarbij je je veilig voelt. Vertel iets over jezelf, waar je je misschien voor schaamt, of iets dat je niet zo snel met iemand zou bespreken. Spreek uit dat je het moeilijk vindt, maar dat je het graag wil oefenen. Bespreek juist die dingen, die je het moeilijkst vindt.
  • Oefen kwetsbaarheid samen met een vriend(in), een familielid of je partner door om de beurt vragen over jezelf te beantwoorden. Met dit leuke kaartspel hoef je niet meer na te denken over de vragen.
  • Schrijf je levensverhaal op in een dagboek. Focus je vooral op je gevoelens, en schrijf ook de dingen op waar je je misschien voor schaamt. Wil je een stapje verder gaan? Deel dit verhaal met iemand die je vertrouwt.
  • Mediteer over wat je nodig hebt.
  • Schrijf in je dagboek. Beantwoord vragen zoals ‘wat wil ik uit mijn leven halen? Wat mis ik, en wat heb ik nodig? Hoe blokkeer ik mezelf om daar te komen? Schrijf op wat in je opkomt.
  • Analyseer wat je hebt opgeschreven. Kun je vervolgens stappen opschrijven, die je kunt nemen om je kwetsbaarder op te gaan stellen?
  • Oefen oogcontact. Heb je wel eens gemerkt dat het moeilijk is om oogcontact te maken en te houden? Als je oogcontact maakt, ben je kwetsbaar. Oefen oogcontact, met iemand waarbij je je veilig voelt. Kijk elkaar minimaal 4 minuten in de ogen. Het schijnt dat je na 4 minuten oogcontact, een sterkere band met deze persoon hebt gekregen.
  • Doe iets wat je eng vindt, en reflecteer vervolgens hoe dit gegaan is. Waarom voelde je je kwetsbaar, en wat voelde je dan precies? Welk resultaat gaf het, om het toch te doen? Schrijf dit op!

Andere Brené Brown boeken

Behalve de kracht van kwetsbaarheid schreef Brené Brown meer inspirerende boeken. Dit zijn een aantal Brené Brown boeken:

je kwetsbaar opstellen brene brown

Jezelf kwetsbaar opstellen kun je leren!

Als je het moeilijk vind om je kwetsbaar op te stellen, heb je misschien het gevoel dat dit je nooit gaat lukken. Maar het fijne is; je kwetsbaar opstellen kun je leren. Oefen met de mensen die dichtbij je staan, en die je vertrouwt. Neem kleine stapjes, en voor je het weet ben je zelf een kwetsbaarheids-guru ;-). Heb jij tips, vragen of opmerkingen? Deel ze onder dit artikel!

de kracht van kwetsbararheid quotes brene brown

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je een product via de link koopt, steun je werkenaanjezelfvertrouwen.nl. Super bedankt daarvoor! Natuurlijk promoot ik alleen artikelen waar ik achter sta, en betaal jij niets extra’s. Ik ben een wannabe-minimalist en zal altijd aanbevelen om een product alleen te kopen wanneer het écht iets toevoegt aan je leven. Of zoals Marie Kondo zou vragen: ‘does it spark joy?’ 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *