
Jezelf kwijt zijn: met deze tips kom je (weer) dichter bij wie je bent
Iedereen ervaart momenten gedurende zijn leven waarop je jezelf kwijt bent. Dit kan een duidelijke aanleiding hebben, zoals een burn-out, depressie, midlife crisis of het overlijden van een dierbare. Maar even niet meer weten wie je precies bent kan ook een minder ‘aantoonbare’ reden hebben.
De vraag is, of je ooit ‘wist’ wie je was. Misschien is het gevoel ‘ik ben mezelf kwijt’ meer een indicatie van het feit dat je aan het loslaten bent wat je niet langer nodig hebt. Misschien ben je gewoon aan het groeien, en aan het veranderen als persoon.
Wat de reden ook is, het is helemaal niet fijn om jezelf kwijt te zijn. Jezelf kwijt zijn kan ook samengaan met angst. Daarom vind je in dit artikel tips om (weer) dichter te komen bij wie je werkelijk bent.

Jezelf kwijt zijn, hoe voelt dat?
Het gevoel jezelf kwijt te zijn kan zich op verschillende manieren uiten. Misschien komen de volgende dingen jou bekend voor:
Ik weet niet meer wie ik ben en wat ik belangrijk vind. Hierdoor heb ik moeite met het maken van (de simpelste) keuzes.
Mijn gevoel van eigenwaarde is ver te zoeken. Waarom ben ik hier eigenlijk? Wat heb ik eigenlijk toe te voegen? Waarom zouden mensen aandacht aan mij willen besteden of tijd met mij willen doorbrengen?
Ik voel me volledig uitgeput. ’s Morgens heb ik geen zin om op te staan, want ik weet gewoon niet wat ik met mijn leven moet.
Maanden en weken vliegen voorbij. Ik probeer mijn tijd nuttig te besteden, of (nieuwe) hobbies te beoefenen, maar ik kan mijn ‘ding’ gewoon niet vinden.
Ik ben in de war en leef mijn dagen ‘als een kip zonder kop’. Eigenlijk doe ik maar wat, zonder reden en zonder doel. Op sommige dagen doe ik het liefst helemaal niets.
De laatste keer dat ik plezier ervaarde kan ik me niet eens meer herinneren. Ik besteed mijn tijd aan dingen die ‘moeten’ en afleiding zoeken, zoals Netflix kijken.
Ik heb geen idee wat ik wil op het gebied van werk, vrije tijd vrienden. Daarom sta ik stil, en gebeurt er weinig in mijn leven.
Het zou zo fijn zijn om bij een groep mensen (tribe) te horen, maar ik heb het gevoel dat ik nergens helemaal bij hoor of tussen pas. Dit maakt me verdrietig en ongerust, maar ik heb geen idee wat ik hieraan moet doen.
Ik heb last van het twintigersdilemma of het dertigersdilemma.

Jezelf kwijt zijn en angst
Angst en jezelf kwijt zijn gaan vaak samen. Als je er goed over nadenkt is dit logisch. Wie je bent – je identiteit – voelt misschien wel als de kern van je bestaan. Het is je basis. Als deze basis wegvalt, kun je angstig worden.
Probeer deze angst los te laten. Jezelf kwijt zijn betekent namelijk dat je goed bezig bent. Terwijl jij je verward en moe voelt, ben je ‘je oude jij’ aan het loslaten. Hierdoor maak je plaats voor de nieuwe, betere versie van jezelf. Zie jezelf als de rups, die een vlinder wordt.
Mediteren en een cursus Mindfulness kunnen jou helpen bij angst en paniek. Voel je je heel angstig, en heeft dit invloed op je dagelijks functioneren? Neem dan contact op met een psycholoog of coach.
Bewust leven = jezelf (opnieuw) leren kennen
Er is eigenlijk, globaal gezien, maar één manier om jezelf te vinden. Dit is: je bewustzijn verhogen. Als je wil weten wie je werkelijk bent, is het belangrijk dat je bewust leeft.
We leven vaak op de automatische piloot, waarbij we reageren op dingen die er gebeuren in ons leven (triggers). Triggers hebben vaak een onderliggende oorzaak, zoals jeugdtrauma, verwachtingen van ouders of je omgeving en maatschappelijke verwachtingen. Onze reacties zijn verschillend; van boos worden, tot ontkennen, blokeren, uitstelgedrag of jezelf verdoven met alcohol, drugs, social media of Netflix.

Tips als je jezelf kwijt bent
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen als je jezelf kwijt bent. De volgende tips kunnen jou allemaal helpen. Pak er een paar tips uit waar jij iets mee kunt, en ga hier meteen mee aan de slag!
1. Jezelf vinden met Mindfulness
De tip die ik je vanuit het diepste van mijn hart (en vanuit ervaring) kan meegeven is: ga een cursus Mindfulness volgen. Bij Mindfulness leer je bewuster te leven, en te accepteren wat is. Door verschillende meditatie-oefeningen te doen, kom je steeds dichter bij wie je werkelijk bent. De cursus zorgt niet alleen voor rust (in hoofd en lichaam), maar vooral ook voor zelfinzicht (in wat jij belangrijk vindt) en bewustzijn. Je ervaart minder stress, kunt beter keuzes maken, je focus en concentratie verbeteren en noem maar op.
Mindfulness is niet iets dat we van de ene op de andere dag ‘beheersen’. Het is iets wat je moet oefenen. Zelf volgde ik tijdens mijn burn-out een 8-weekse cursus Minduflness die mijn leven compleet veranderde. Deze cursus kan ik iedereen aanraden die bewuster wil leven, meer rust wil ervaren en zichzelf nu even kwijt is.

2. Ga mediteren als je jezelf kwijt bent
Als je jezelf kwijt bent en dit nog niet doet; begin dan vandaag. Ga mediteren! Bij Mindfulness leer je ook mediteren, maar niet iedereen wil een cursus volgen. Je kunt jezelf leren mediteren, en op internet vind je verschillende geleide meditaties. Het vereist wel discipline om te leren mediteren. In het begin denk je ‘dit is niets voor mij’, maar houd toch vol. Tijdens de Mindfulness cursus leer je hiermee om te gaan. Het is echt belangrijk om vol te houden. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je 2 maanden iedere dag 20 minuten mediteert.
3. Houd een dagboek bij
Houd een dagboek bij. Hoe je dit precies doet bepaal je helemaal zelf. Sommige mensen vinden het fijn om dit op een creatieve manier te doen, in een bullet journal. Anderen schrijven dagelijks een paar korte zinnen op over wat ze die dag meegemaakt hebben, of welke inzichten ze gekregen hebben. Ook kun je jezelf iedere dag of ieder dagdeel een cijfer geven, met een paar korte woorden. Door een dagboek bij te houden krijg je steeds meer inzicht in jezelf, en kom je dus ook dichter bij wat je belangrijk vindt.

4. Achterhaal je kernwaarden
Kernwaarden zijn dingen die je belangrijk vindt. Deze waarden kunnen je helpen bij het maken van keuzes, maar ze geven je natuurlijk ook inzicht in wie je bent. Als je jezelf kwijt bent, is het een goed idee om tijd te steken in het (her)ontdekken van jouw kernwaarden.
Voorbeelden van kernwaarden zijn vrijheid, zekerheid, verbinding, balans, authenticiteit, avontuur, routine, persoonlijke ontwikkeling, wijsheid, openheid, eenvoud en uitdaging.
Je kernwaarden ontdekken en concreet maken, is het mooiste cadeau dat je jezelf kunt geven. Het is tegelijkertijd de beste manier om jezelf terug te vinden.
Weet je niet waar je moet beginnen? Luister dan wat podcasts over kernwaarden, of koop boeken met opdrachten zoals &Jij en Welke kleur heeft jouw parachute?.
Er zijn ook leuke spellen en kaarten die je helpen bij het (her)ontdekken van jezelf en je kernwaarden, zoals deze Coachkaarten Kernwaarden
5. Dankbaarheid ‘oefenen’ als je jezelf kwijt bent
Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar juist als je even helemaal niet meer weet wie je bent en wat je doet op deze wereld, is het belangrijk om je te focussen op dankbaarheid. Wees dankbaar voor alles wat je hebt en voor alle ervaringen die je hebt mogen hebben. Verspil geen energie aan dingen waar je geen invloed op hebt zoals negatief gedrag van anderen en negatieve situaties waar je niets aan kunt veranderen. Focus je op wat je hebt en waar je blij van wordt. Dit kunnen kleine dingen zijn, zoals de zon die schijnt, een fijn contact met je zus/broer/vriend(in), je partner, je ouders, de vrijheid die je ervaart, je gezondheid, de natuur, je werk, je eten, enz.

Als je niet gewend bent om dankbaar te zijn, zul je zien dat het in het begin moeilijk is om de dankbaarheid ook echt te voelen. Maar blijf je toch focussen op dankbaarheid. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je iedere dag 3 dingen opschrijft waar je dankbaar voor bent. Je brein is een spier, en deze spier kun je trainen om positieve & dankbare gedachtes te hebben.
6. Kom in contact met gelijkgestemden
Jezelf vinden is enerzijds een eenzaam proces. Het is essentieel dat je naar binnen keert, of je dit nu doet met Mindfulnessoefeningen, meditatie of op een andere manier.
Maar als je jezelf kwijt bent is het óók belangrijk om in contact te komen of te blijven met gelijkgestemden. Met mensen die bijvoorbeeld door hetzelfde proces gaan en vergelijkbare interesses hebben kun je ervaringen, gedachtes en ideeën uitwisselen. Op die manier leer je van elkaar en inspireer je elkaar. Ook leer je algemeen gezien veel van interactie met andere mensen.
7. Jezelf vinden (20-40 jaar): boekentip!
Wil jij jezelf vinden of opnieuw vinden en ben jij in de twintig of in de dertig? Dan zijn het dertigersdilemma en het twintigers en dertigersdilemma aanraders. In deze boeken verklaart psycholoog en loopbaanadviseur Nienke Wijnants de keuzestress, sociale vergelijking en zingevingsvragen die de kop op kunnen steken als je tussen de 20 jaar en 40 jaar bent. Het boek inspireert je om bewuster keuzes te maken; niet vanuit sociale druk, maar vanuit eigen overtuiging. Met haar methode kun je jezelf weer vinden en het leven leiden dat bij jou past.
Jezelf kwijt zijn en angst, waar sta jij nu?
Hopelijk heb je iets gehad aan de tips in dit artikel en ga je er direct mee aan de slag. Want iedere dag dat jij in angst leeft, is er één teveel.
Ervaar jij heel veel angst, en beinvloed dit jouw leven? Neem contact op met een coach of therapeut.

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je een product via de link koopt, steun je werkenaanjezelfvertrouwen.nl. Super bedankt daarvoor! Natuurlijk promoot ik alleen artikelen waar ik achter sta, en betaal jij niets extra’s. Ik ben een wannabe-minimalist en zal altijd aanbevelen om een product alleen te kopen wanneer het écht iets toevoegt aan je leven. Of zoals Marie Kondo zou vragen: ‘does it spark joy?’

