hoe leer je jezelf kennen
Identiteit

Hoe leer je jezelf kennen?

Weten wie je bent en jezelf leren kennen is iets waar veel mensen moeite mee hebben. Hoe leer je jezelf kennen, waar moet je beginnen en ken je jezelf ooit echt? In dit blog vind je antwoord op deze vragen en tips om jezelf te leren kennen.

hoe leer je jezelf kennen

Weinig mensen kennen zichzelf

Er zijn veel mensen die, zelfs op hun sterfbed, zichzelf nog niet kennen. Dit komt omdat we veelal op de automatische piloot leven. We staan niet echt stil bij wie we zijn en wat we belangrijk vinden. Als we jong zijn leren we dat we braaf naar school moeten, goed moeten studeren en carriere moeten maken. Wat we niet leren is luisteren naar ons gevoel, definieren wat we belangrijk vinden en wie we nou eigenlijk (willen) zijn.

jezelf leren kennen

Waarom is het belangrijk om jezelf te leren kennen?

Het kennen van jezelf is een belangrijke stap om geluk en rust te ervaren. Als je weet wie je bent, weet je wat je belangrijk vindt in het leven. Op basis daarvan maak je de juiste keuzes. Als je jezelf kent, weet je bovendien wat de kwaliteiten zijn die jou uniek maken. Deze kennis kun je toepassen op verschillende gebieden in jouw leven, van je werk tot persoonlijke ontwikkeling en relaties.

Hoe leer je jezelf kennen? Met deze tips!

Jezelf leren kennen is een proces die jaren, misschien wel je hele leven duurt. Als je actief op zoek gaat naar wie jij bent en wat je belangrijk vindt, zul je steeds een beetje gelukkiger worden en meer in balans zijn. De volgende tips gaan jou helpen bij het leren kennen van jezelf.

hoe leer je jezelf kennen dagboek

Jezelf leren kennen door dagelijkse reflectie

Het dagelijks reflecteren is een belangrijke stap om jezelf te leren kennen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door in een dagboek te schrijven. Schrijf iedere dag op wat je gedaan hebt, wat je geleerd hebt en hoe je je voelt. In je dagboek kun je belangrijke inzichten over jezelf opschrijven. Jezelf en je gevoel een cijfer geven per dagdeel is ook een goed idee.

jezelf leren kennen meditatie

Jezelf leren kennen door meditatie

Meditatie is een hele mooie manier om dichter bij jezelf te komen. Als je mediteert sta je stil, en leef je dus even niet op de automatische piloot. Je observeert je gedachten en gevoelens, en dit geeft enorme inzichten!

Bij mediteren leer je om niet te oordelen. “Het is zoals het is”, is het principe. Door niet te oordelen en de dingen te accepteren zoals ze op dat moment zijn, leer je jezelf enorm goed kennen!

Hoe leer je jezelf kennen? Achterhaal je kernwaarden!

Als jij jezelf wilt leren kennen, is het belangrijk om te weten wat jij belangrijk vindt in het leven. Jouw kernwaarden geven precies dát aan: wat vind jij belangrijk in het leven?

Kernwaarden geven je enorm goed inzicht in wie jij bent. Als je jezelf weer wilt leren kennen, is het een goed idee om tijd te steken in het (her)ontdekken van jouw kernwaarden.

Voorbeelden van kernwaarden zijn vrijheid, zekerheid, verbinding, balans, authenticiteit, avontuur, routine, persoonlijke ontwikkeling, wijsheid, openheid, eenvoud en uitdaging.

Weet je niet waar je moet beginnen? Luister dan wat podcasts over kernwaarden, of koop boeken met opdrachten zoals &Jij en Welke kleur heeft jouw parachute?.

Er zijn ook leuke spellen en kaarten die je helpen bij het (her)ontdekken van jezelf en je kernwaarden, zoals deze Coachkaarten Kernwaarden

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je een product via de link koopt, steun je werkenaanjezelfvertrouwen.nl. Super bedankt daarvoor! Natuurlijk promoot ik alleen artikelen waar ik achter sta, en betaal jij niets extra’s. Ik ben een wannabe-minimalist en zal altijd aanbevelen om een product alleen te kopen wanneer het écht iets toevoegt aan je leven. Of zoals Marie Kondo zou vragen: ‘does it spark joy?’ 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *