hoe leer je jezelf kennen
Identiteit

Hoe leer je jezelf kennen?

Hoe leer je jezelf kennen? Dit is een vraag die bijna iedereen zichzelf stelt. We leven vaak zo op de automatische piloot, dat we geen idee hebben wie we nou eigenlijk zijn, wat we belangrijk vinden in het leven en wat we graag zouden willen.

Weten wie je bent en jezelf leren kennen is iets waar veel mensen moeite mee hebben. Of ze nemen er simpelweg de tijd niet voor, om stil te staan bij wie ze zijn.

Hoe leer je jezelf kennen, waar moet je beginnen en ken je jezelf ooit echt? In dit blog vind je antwoord op deze vragen en tips om jezelf te leren kennen.

hoe leer je jezelf kennen

Weinig mensen kennen zichzelf

Er zijn veel mensen die, zelfs op hun sterfbed, zichzelf nog niet kennen. Dit komt omdat we veelal op de automatische piloot leven. We staan niet echt stil bij wie we zijn en wat we belangrijk vinden. Als we jong zijn leren we dat we braaf naar school moeten, goed moeten studeren en carriere moeten maken. Wat we niet leren is luisteren naar ons gevoel, definieren wat we belangrijk vinden en wie we nou eigenlijk (willen) zijn. Wat willen we bijvoorbeeld bijdragen in ons leven? En wat willen we leren?

jezelf leren kennen

Waarom is het belangrijk om jezelf te leren kennen?

Het kennen van jezelf is een belangrijke stap om geluk en rust te ervaren. Als je weet wie je bent, weet je wat je belangrijk vindt in het leven. Op basis daarvan maak je de juiste keuzes. Als je jezelf kent, weet je bovendien wat de kwaliteiten zijn die jou uniek maken. Deze kennis kun je toepassen op verschillende gebieden in jouw leven, van je werk tot persoonlijke ontwikkeling en relaties.

Hoe leer je jezelf kennen? Pas deze tips toe!

Jezelf leren kennen is een proces die jaren, misschien wel je hele leven duurt. We zijn geen statische wezens, en veranderen continu. Al onze ervaringen en inzichten maken ons tot de persoon die we vandaag de dag zijn.

Als je actief op zoek gaat naar wie jij bent en wat je belangrijk vindt, zul je steeds een beetje gelukkiger worden en meer in balans zijn. De volgende tips gaan jou helpen bij het leren kennen van jezelf.

hoe leer je jezelf kennen dagboek

1. Jezelf leren kennen door dagelijkse reflectie

Het dagelijks reflecteren is een belangrijke eerste stap om jezelf te leren kennen. Reflecteren doe je bijvoorbeeld door in een dagboek te schrijven. Schrijf iedere dag op wat je gedaan hebt, wat je geleerd hebt en hoe je je voelt. In je dagboek kun je belangrijke inzichten over jezelf opschrijven. Het is ook een goed idee om je dag (of zelfs ieder dagdeel) een cijfer te geven. Voelde je je goed vandaag? Was je moe of juist energiek? Kwamen er emoties naar boven, of voelde je je kalm?

Wanneer je dagelijks reflecteert, bijvoorbeeld door in een dagboek te schrijven, zul je merken dat je jezelf iedere dag een beetje beter leert kennen.

jezelf leren kennen meditatie

2. Jezelf leren kennen door meditatie of Mindfulness

Meditatie is een hele mooie manier om dichter bij jezelf te komen. Als je mediteert sta je even stil, en leef je dus even niet op de automatische piloot. Je observeert je gedachten en gevoelens, en dit geeft enorme inzichten!

Bij mediteren leer je om in het moment te leven en het moment te ervaren zoals het is, zonder oordeel. “Het is zoals het is, je kunt er nu niks aan veranderen”, is het principe. Door niet te oordelen en de dingen te accepteren zoals ze op dat moment zijn, leer je jezelf natuurlijk heel goed kennen.

Eén van de allerbeste manieren om jezelf te leren kennen, is het volgen van een cursus Mindfulness. Toen ik een burn-out had volgede ik deze 8-weekse cursus, en dit veranderde mijn leven compleet. Ik kreeg meer inzicht in mezelf dan dat ik in alle voorgaande jaren samen heb gehad.

Bekijk de 8-weekse online cursus Mindfulness

hoe leer ik mezelf kennen

3. Hoe leer je jezelf kennen? Achterhaal je kernwaarden!

Als jij jezelf wilt leren kennen, is het belangrijk om te weten wat jij belangrijk vindt in het leven. Jouw kernwaarden geven precies dát aan: wat vind jij belangrijk in het leven?

Kernwaarden geven je enorm goed inzicht in wie jij bent. Als je jezelf weer wilt leren kennen, is het een goed idee om tijd te steken in het (her)ontdekken van jouw kernwaarden.

Voorbeelden van kernwaarden zijn vrijheid, zekerheid, verbinding, balans, authenticiteit, avontuur, routine, persoonlijke ontwikkeling, wijsheid, openheid, eenvoud en uitdaging.

Weet je niet waar je moet beginnen? Luister dan wat podcasts over kernwaarden, of koop boeken met opdrachten zoals &Jij en Welke kleur heeft jouw parachute?.

Er zijn ook leuke spellen en kaarten die je helpen bij het (her)ontdekken van jezelf en je kernwaarden, zoals deze Coachkaarten Kernwaarden.

jezelf leren kennen vragen

4. Vind je ’tribe’ en leer jezelf kennen

Aan de ene kant is het belangrijk om alleen te zijn, als je jezelf wilt leren kennen. Wanneer alle prikkels van buitenaf wegvallen, kun je maar één ding doen; je op jezelf focussen. Mindfulness is een fijne techniek om dit te ‘oefenen’. Veel mensen vinden het best eng om alleen te zijn, zonder een televisie of muziek aan te hebben. Bij Mindfulness leer je omgaan met de ongemakken die hierbij komen kijken.

Maar als je jezelf wilt leren kennen is het niet alleen belangrijk om regelmatig alleen te zijn. Het is óók belangrijk om met mensen om te gaan die vergelijkbare normen, waarden en ideeën hebben. Ga dus op zoek naar jouw ’tribe’; een groep gelijkgestemden. Met gelijkgestemden kun je ervaringen, gedachtes en ideeën uitwisselen. Je leert van elkaar, en inspireert elkaar.

Je bent de som van de 5 mensen met wie je de meeste tijd doorbrengt. In contact zijn met anderen is een goede manier om jezelf te leren kennen.

Dus…Hoe leer je jezelf kennen?

Hopelijk heb je iets gehad aan de tips in dit artikel. Hoe ga jij jezelf leren kennen, met welke tips ga jij aan de slag? Wij zijn heel benieuwd, deel je het met ons in de opmerkingen onder het artikel?

mezelf leren kennen wie ben ik

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je een product via de link koopt, steun je werkenaanjezelfvertrouwen.nl. Super bedankt daarvoor! Natuurlijk promoot ik alleen artikelen waar ik achter sta, en betaal jij niets extra’s. Ik ben een wannabe-minimalist en zal altijd aanbevelen om een product alleen te kopen wanneer het écht iets toevoegt aan je leven. Of zoals Marie Kondo zou vragen: ‘does it spark joy?’ 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *