
Wat is onzekerheid? Zeg voorgoed gedag tegen de onzekere jij
Er is bijna niemand op de wereld die zich nooit onzeker voelt. Het gevoel van onzekerheid kent iedereen. Sommige mensen weten het goed te verbergen, anderen wat minder. Ook is de één net wat beter in het omgaan met onzekerheid, dan de ander. Wat is onzekerheid precies, waar komt onzekerheid vandaan en wat kun je eraan doen? Lees snel verder…
Wat is onzekerheid?
Onzekerheid is een gebrek aan vertrouwen in jezelf of zelfs angst voor jezelf. Mensen die onzeker zijn accepteren zichzelf niet zoals zij zijn. Onzekerheid gaat vaak samen met (sociale) angst, schaamte en het niet durven nemen van beslissingen.
Onzekerheid is lastig want het belemmert je dagelijks.
Waar zijn we onzeker over?
Onzekerheid kun je ervaren op meerdere vlakken, zoals onzekerheid over je uiterlijk, je innerlijk of onzekerheid op het werk of binnen je relatie.
Maar waar zijn we dan zo onzeker over?
We maken ons druk om wat anderen van ons denken, vragen ons af of we er wel goed genoeg uitzien, we hebben het gevoel niet goed/leuk/lief/succesvol genoeg te zijn en we zijn bang om te falen.
Waar komt onzekerheid vandaan?
De maatschappij waarin we leven heeft hoge verwachtingen van ons. We moeten niet alleen de perfecte moeder, dochter, zoon, oom, werknemer of baas zijn. Daarnaast wordt van ons verwacht dat we ons gedragen volgens de norm, vooral niet te gek doen, dat we in een mooi huis wonen en mooie spullen kunnen kopen.
In de media zie je dagelijks het ideaalbeeld voorbij komen; een slanke vrouw (of man) die luxe producten gebruikt, straalt van geluk, er perfect uitziet, een fantastisch sociaal leven heeft en ook nog een succesvolle carriere.
Op social media neem je een kijkje in het leven van andere mensen, maar deze mensen delen alleen de mooie en positieve verhalen. Dat iedereen ook wel eens struggles heeft, zie je (bijna) niet op social media. Dat meisjes 35 foto’s hebben genomen voordat ze er één posten op Instagram, nadat ze die bewerkt hebben, heb je ook niet in de gaten.
We vergelijken onszelf continu met anderen. Dit doen we niet eens écht met anderen, maar meer van het (nep) beeld dat wij hebben van anderen. Best logisch dat onzekerheid ontstaat.
Waarom ben ik zo onzeker?
Veel mensen stellen zichzelf de vraag waarom zij zo onzeker zijn. Het antwoord op deze vraag is misschien al beantwoord door de informatie uit de vorige paragraaf, maar hier komt nog een opsomming. Je bent mogelijk onzeker omdat:
- je dagelijks wordt geconfronteerd met het ideaalbeeld dat wordt geschetst in de media
- je op social media alleen maar positieve berichten voorbij ziet komen van leeftijdsgenoten. Je realiseert je misschien niet dat ook deze mensen worstelen, maar dit niet laten zien
- je als kind (en misschien nu nog steeds) veel kritiek hebt gekregen van ouders, leraren en andere mensen in jouw omgeving. Kritiek onthouden we helaas makkelijker dan complimenten
- je nog niet precies weet wie je bent en wat je belangrijk vindt. Dit maakt je onzeker over de keuzes die je dagelijks maakt
- je niet op de juiste plek zit (qua werk, school of studie) en nog niet doet waar je écht goed in bent
- je van jezelf vindt dat je niet voldoet aan de eisen die gesteld worden door de maatschappij, je ouders en andere mensen om je heen
- je jezelf (nog) niet accepteert zoals je bent
- je je niet realiseert dat niemand perfect is en iedereen fouten maakt
Onzekerheid overwinnen
Hoe leren we om tevreden te zijn met onszelf, terwijl de maatschappij, de reclames en de social media ons vertellen dat we (nog) niet oke zijn zoals we zijn?

