onzekerheid tips
Je gelukkig en gezond voelen

Onzekerheid overwinnen met deze tips voor een fijner leven

Voel jij je regelmatig onzeker, en wil jij je onzekerheid overwinnen? In dit artikel vind je alle onzekerheid tips van werkenaanjezelfvertrouwen.nl. Onzekerheid belemmert je in je leven en dit is zonde. Begin dus vandaag nog met het werken aan je zelfvertrouwen, met deze onzekerheid tips.

Iedereen kan onzekerheid overwinnen

Onzekerheid is iets waar veel mensen mee te maken hebben. Bijna iedereen voelt zich wel eens onzeker over bepaalde dingen. We zijn bijvoorbeeld onzeker over of we wel leuk genoeg zijn, goed genoeg zijn en of we ons werk wel goed doen.

Gelukkig kan iedereen die onzekerheid overwinnen. Het kost alleen wat tijd. Onzekerheid zit namelijk diep geworteld in ons onderbewuste, en is vaak al ontstaan in onze jeugd.

Onzekerheid tips voor iedereen

Of je nu onzeker bent over je uiterlijk of over of je wel leuk/lief/slim/knap/succesvol genoeg bent, de tips in dit artikel gaan jou helpen bij het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, zodat je je minder onzeker zult voelen.

Ben je klaar voor de onzekerheid tips? Kies uit onderstaande onzekerheid tips, de tips uit die het beste bij jou passen en waar je direct mee aan de slag kunt!

Onzekerheid tip 1: Weet wie je bent

Om je minder onzeker te voelen, is het belangrijk dat je weet wie je bent en wat jij belangrijk vindt in het leven. Wanneer jij weet wat je belangrijk vindt, maak je makkelijker keuzes. Je maakt niet alleen makkelijker keuzes, maar je maakt keuzes waar jij echt achter staat. Wanneer je bang bent dat iemand jou niet aardig, leuk of succesvol vindt, is dit niet zo belangrijk voor je. Je weet zelf immers goed wie je bent en wat je belangrijk vindt.

Onzekerheid tip 2: Besteed niet teveel tijd ‘digitaal’

Als je je onzeker wilt voelen, kijk dan vooral naar de televisie of scroll door je Instagram of Facebook tijdlijn. Op televisie en op social media – waar iedereen alleen de beste kant van zichzelf laat zien – word je continu geconfronteerd met het feit dat jij niet zo slank/lief/leuk/speciaal/slim bent als de mensen om je heen. Beperk je digitale tijd dus, want je hebt er niets aan om te kijken naar het (vaak neppe) leven van zogenaamd succesvolle en perfecte mensen.

Als je niet in de gaten hebt dat social media en veel televisieprogramma’s geen representatie geven van de werkelijkheid, word je hier alleen maar onzeker van.

Onzekerheid overwinnen 3: Volg een cursus zelfvertrouwen

Om je onzekerheid de baas te worden, kun je verschillende cursussen volgen. Kijk welke cursus bij jou past. Zoek naar cursussen die gaan over onzekerheid, zelfvertrouwen, assertiviteit en in je kracht staan.

Bekijk de cursus ‘blijvend zelfvertrouwen’

Onzekerheid tip 4: Accepteer je onzekerheid

Het klinkt misschien dubbel, maar het is belangrijk om in dit moment – hier en nu – te accepteren dat jij onzeker bent. Alles waar je tegen vecht wordt namelijk uitvergroot. Accepteer dat jij onzeker bent, om vanuit dat startpunt te gaan kiezen wat je eraan gaat doen.

Onzekerheid overwinnen tip 5: Schrijf in een dagboek

Het schrijven in een dagboek helpt enorm bij het in kaart krijgen van jouw onzekerheid, maar ook van je kwaliteiten. Schrijf dagelijks in een dagboek, waarbij je niet alleen opschrijft wat je dwars zit, maar ook waar je dankbaar voor bent en welke (kleine) successen je behaalt.

onzekerheid tips dagboek

Onzekerheid tip 6: lees boeken

Kennis is macht. Zorg ervoor dat jij kennis krijgt over en inzicht krijgt in waarom jij onzeker bent en wat je eraan kunt doen. Er zijn veel boeken geschreven over zelfvertrouwen en onzekerheid. De beste boeken op een rij:

Lees hier meer over boeken over zelfvertrouwen.

Onzekerheid overwinnen tip 7: herschrijf je verhaal

Een hele krachtige oefening om je onzekerheid te overwinnen is het herschrijven van je verhaal. Dagelijks herhalen we dezelfde zinnen in ons hoofd. Voor de één is dit ‘zie je wel, ik kan ook niks’ en voor een ander is dit misschien ‘ik moet echt wat harder mijn best doen want ik word nooit zo goed als..’. Deze herhalende zinnen helpen ons niet. Sterker nog: ze zorgen ervoor dat we onzeker blijven.

Overwin je onzekerheid door je verhaal te herschrijven. Vul bijvoorbeeld de volgende zinnen in:

“Ik ben ……… en het belangrijkste in het leven vind ik ……. Daarom doe ik dagelijks …… Ik ben goed in mijn werk, want ……Mijn familie en vrienden houden van mij om wie ik ben. Ik ben namelijk goed zoals ik ben. Ik ben blij dat ik …….. Ook ben ik dankbaar, omdat ………

Door je verhaal te herschrijven, herprogrammeer je als het ware jouw onderbewuste, waardoor je je steeds minder onzeker gaat voelen.

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je een product via de link koopt, steun je werkenaanjezelfvertrouwen.nl. Super bedankt daarvoor! Natuurlijk promoot ik alleen artikelen waar ik achter sta, en betaal jij niets extra’s. Ik ben een wannabe-minimalist en zal altijd aanbevelen om een product alleen te kopen wanneer het écht iets toevoegt aan je leven. Of zoals Marie Kondo zou vragen: ‘does it spark joy?’ 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *