zelfliefde vergroten
Zelfliefde

Zelfliefde vergroten doe je met deze tips!

Van jezelf houden is één van de belangrijkste doelen die je kunt nastreven in het leven. Het heeft namelijk rechtstreeks invloed op de kwaliteit van je relaties, je werk, je vrije tijd en je toekomst. En daarnaast voel je je gewoon fijner, blijer, vrijer en meer ontspannen als je van jezelf houdt. Wil jij je zelfliefde vergroten? In dit artikel vind je 5 tips.

Wat is zelfliefde? Zelfliefde betekenis

Veel mensen geloven ten onrechte dat zelfliefde vergelijkbaar is met eogisme of zelfs narcisme. Deze termen hebben niets met elkaar te maken.

Zelfliefde betekent dat je respect hebt voor je eigen welzijn en geluk. Het betekent zorgen voor je eigen behoeften en je welzijn niet opofferen om anderen te plezieren. Daarnaast betekent het dat je geen genoegen neemt met minder dan je verdient.

Wat betekent zelfliefde niet?

Van jezelf houden betekent niet dat je denkt dat je de meest getalenteerde, meest intelligente en knapste persoon ter wereld bent. Je denkt niet dat je geen zwakheden hebt en perfect bent. In plaats daarvan, accepteer je dat je niet perfect bent, en zie je dat jouw zogenaamde tekortkomingen maken wie je bent.

Als je van jezelf houdt zorg je voor jezelf zoals je voor een goede vriend(in), je partner of je kind zou zorgen. Je bekritiseerd jezelf niet.

Zelfliefde is een oefening en het is een vaardigheid die werk vereist.

1. Zelfliefde vergroten door goed voor jezelf te zorgen

Om van jezelf te houden is het essentieel dat je goed voor jezelf zorgt. Zorg dus voor voldoende slaap, frisse lucht, beweging en gezonde voeding. Drink veel water, gun jezelf plezier en ontspanning en zorg goed voor je innerlijk en uiterlijk. Dit laatste doe je bijvoorbeeld door regelmatig te mediteren, een (haar)masker te nemen, een yogales te volgen, op tijd op te staan en op tijd naar bed te gaan.

Hier vind je de beste boeken over Zelfliefde, vol praktische tips en oefeningen zodat jij snel meer van jezelf gaat houden.

zelfliefde leren en vergroten

2. Zelfliefde vergroten door jezelf niet meer te vergelijken

We zijn geconditioneerd om onszelf met anderen te vergelijken. Door reclame, advertenties en social media worden we continu geconfronteerd met de successen van anderen. Wat we minder vaak zien, is de worstelingen van anderen – die iedereen heeft.

Wil je je zelfliefde vergroten? Stop jezelf te vergelijken met anderen en focus je op jezelf. Er is namelijk maar één jij. Concentreer je op jezelf, op jouw pad, op jouw energie en jouw persoonlijke groei.

Mooi zijn betekent jezelf zijn. Je hoeft niet door anderen geaccepteerd te worden. Je moet jezelf accepteren.

Thich Nhat Hanh

3. Maak verbinding met jezelf om je zelfliefde te vergroten

We hebben aangeleerd om ons vooral bezig te houden met hoe de buitenwereld ons ziet. Wat is onze titel, status en wat zijn onze prestaties? Wat zijn onze mislukkingen, wat is onze relatiestatus, hoeveel geld staat er op onze bank? Hoe kunnen we beter presteren, en ervoor zorgen dat anderen ons waarderen?

Wil je je zelfliefde vergroten, is het essentieel om je weer te verbinden met jezelf. Dit klinkt misschien een beetje zweverig, maar toch is het belangrijk om dit te leren.

zelfliefde vergroten tips

Je ware identiteit is namelijk meer dan je fluctuerende omstandigheden zoals je huidige functietitel. Van nature ben je net zoals iedereen mooi en het waard om geliefd en verbonden te zijn. Maak tijd vrij om weer contact te maken met je ware zelf. Dit doe je bijvoorbeeld door middel van meditatie, yoga, wandelen in de natuur, het bijhouden van een dagboek of het verdwalen in een activiteit waar je van houdt.

4. Zelfliefde vergroten door jezelf toe te staan fouten te maken

We staan onszelf maar zelden toe om fouten te maken en om imperfect te zijn. Terwijl we eigenlijk wel weten dat niemand perfect is. Hoe ouder we worden, hoe meer we de druk voelen om alles goed te doen.

Wat we vergeten is dat het heel belangrijk is om fouten te maken. Door fouten te maken leer je, en hierdoor groei je.

Hoor je een stem in je hoofd die zegt dat je perfect moet zijn? Corrigeer jezelf, en vertel jezelf dat je fouten mag maken. Maak fouten, want de lessen die je hiervan leert zijn onbetaalbaar! Door jezelf fouten te laten maken, zal je zelfliefde groeien.

tips voor zelfliefde vergroten

5. Vergroot je zelfliefde door emoties toe te staan

Niet iedereen leert als kind hoe je met emoties kunt omgaan. “Stel je niet zo aan! Doe eens niet zo boos. Waarom ben je nou weer verdrietig?” zijn dingen die we als kind misschien regelmatig te horen krijgen. Hierdoor leren we onbewust dat we emoties beter weg kunnen stoppen.

Terwijl emoties juist zo waardevol zijn! Een emotie kan je zoveel vertellen. Waarom ben je bijvoorbeeld boos? En kun je de situatie misschien veranderen? Word je ’s morgens prikkelbaar wakker? Misschien kun je iets veranderen in je leven, waardoor je je beter kunt ontspannen ’s nachts.

Probeer je emoties toe te staan, en te luisteren naar wat je emoties jou willen vertellen. Doe dit met geduld en liefde voor jezelf. Iedereen heeft emoties. De gevoelens en emoties die jij hebt horen bij jou, en als je dit accepteert zul je je zelfliefde vergroten.

Hier vind je de beste boeken over Zelfliefde, vol praktische tips en oefeningen zodat jij snel meer van jezelf gaat houden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *